Izrael dál bombarduje Gazu, Hamás odpovídá raketami

Reuters David Slížek, Reuters
1. 1. 2009 15:05
Izraelci při bombardování zabili jednho z lídrů Hamásu
Foto: Reuters

Gaza - Poté, co Izrael odmítl příměří navrhované Francií, konflikt v pásmu Gazy pokračuje.

Izraelské letouny na Nový rok znovu zaútočily na vládní budovy v pásmu Gazy. Hamás odpověděl vypálením dalších raket na území Izraele.

Letadla bombardovala asi dvacet cílů v pásmu Gazy. Podle palestinských zdrojů při útocích zahynuli tři civilisté a dalších sto lidí bylo zraněno.

Podle Hamásu byly útokem zcela zničeny budovy ministerstva dopravy a ministerstva školství. Zásah utrpěl i palestinský parlament.

Izraelcům se při útoku povedlo zabít jednoho z vůdců Hamásu. Nizar Rayan zemřel po zásahu bomby ve svém domě spolu s několika členy své rodiny. Rayan patřil mezi tvrdé jádro politického vedení Hamásu. Přednášel na Islámské univerzitě v Gaze a prosazoval například obnovení sebevražedných útoků na území Izraele.

Raketová odveta Hamásu zasáhla města Beeršeba, Ašdod a Aškelon. Zda při nich zahynuli lidé, zatím není jasné.

Konflikt trvá už šestý den, zatím při něm zahynulo nejméně 399 Palestinců, asi čtvrtina z nich jsou podle odhadů OSN civilisté. Na straně Izraele zemřeli zatím tři civilisté a jeden voják.

Izrael včera odmítl přistoupit na dvoudenní příměří, které navrhla Francie. Podle Izraelců by Hamás klid zbraní využil k přeskupení sil a dopravy dalších zbraní do Gazy.

Na hranici území, které je pod kontrolou Hamásu, čekají shromážděné izraelské tanky a podle deníku Haaretz armádní špičky prosazují masivní bleskový pozemní útok na palestinské pozice.

 

Právě se děje

Další zprávy