Schwarzenberg jede na Blízký východ, chce mír pro Gazu

Zahraničí Zahraničí
30. 12. 2008 22:45
Válka na Středním východě má už 380 obětí včetně civilistů
Palestinci v Gaze odnášejí zraněného chlapce. Boji trpí civilní obyvatelstvo. Podle palestinské strany je mrtvých několik set
Palestinci v Gaze odnášejí zraněného chlapce. Boji trpí civilní obyvatelstvo. Podle palestinské strany je mrtvých několik set | Foto: Reuters

Poslední vývoj -------------- * Izrael pokračuje v náletech na Hamás v pásmu Gaza * V Paříži se v úterý sešli evropští ministři zahraničí na mírovém jednání * Izraelský kabinet se rozhodl povolat do zbraně tisíce záložníků * Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému ukončení násilností * Palestinský prezident přiznal, že Hamás mohl útokům Izraele předejít

Paříž/Gaza - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se chystá na Blízký východ, aby se pokusil dojednat příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás v pásmu Gaza.

"Vyjedu do těchto končin, protože předsednická země musí v takové situaci konat," řekl Schwarzenberg v České televizi po jednání evropských ministrů zahraničí, které do Paříže svolal Nicolas Sarkozy.

Schwarzenberg uvedl, že chce "velmi důrazně" mluvit s oběma válčícími stranami. "Prvním úkolem je zastavit boje," řekl Schwarzenberg, podle něhož každý den bojů zvyšuje ztráty na životech. Jen v úterý zahynulo dvanáct Palestinců.

8. července 2008: Karel Schwarzenberg podepisuje v Černínském paláci smlouvu o umístění americké radarové základny na Brdech.
8. července 2008: Karel Schwarzenberg podepisuje v Černínském paláci smlouvu o umístění americké radarové základny na Brdech. | Foto: Ludvík Hradilek

Česko bývá považováno spíše za proizraelskou zemi, což se ukázalo už o víkendu, kdy Schwarzenberg v reakci na poslední vývoj konfliktu uvedl, že Izrael má právo se bránit proti útokům na osady, kde žije civilní obyvatelstvo. Hamás se podle českého šéfa diplomacie sám vyřadil z politického dialogu. Podle Śchwarzenberga ale nesou na válce odpovědnost obě strany.

Žádáme trvalé příměří

Evropští ministři zahraničí na mimořádné schůzce v Paříži vyzvali v úterý pozdě v noci Izraelce a Palestince k "trvalému příměří" v pásmu Gazy, aby do vybombardovaného území mohla humanitární pomoc.

V přestávce jednání šéfů diplomacií to řekl v televizi TF1 francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, který schůzku svolal po dohodě s Českou republikou, jež od 1. ledna přebírá předsednictví EU.

"Přejeme si příměří, a to trvalé a dodržované, samozřejmě s přístupem humanitární pomoci, protože je tam mnoho obětí a je nutné zajistit jejich záchranu a potom také návrat k mírovému procesu," citovala Kouchnera agentura AFP.

Izraelci oplákávají jedinou sobotní oběť ostřelování ze strany Palestinců
Izraelci oplákávají jedinou sobotní oběť ostřelování ze strany Palestinců | Foto: Reuters

Zatím není jasné, jak se k výzvě postaví Izrael, který vyhlásil podle ministra obrany Ehuda Baraka hnutí Hamás totální válku, což se projevilo pokračujícím bombardování pásma Gazy, odkud naopak létají rakety na izraelské území. Izrael je však ochoten pomoci při dopravě humanitární pomoci.

Mrtvých je přes 380

Podle palestinských zdravotnických zdrojů si útoky izraelského letectva vyžádaly od soboty už více než 380 mrtvých, z nichž 62 byli podle OSN civilisté. Izrael hlásí čtyři mrtvé, přičemž jeden z nich byl voják a jedna civilistka byla sestra ministra Meira Šerita.

Premiér Ehud Olmer na úterní schůzce s izraelským prezidentem Šimonem Peresem uvedl, že vojenská operace proti palestinskému Hamásu je teprve v počátečním stadiu.

"Nebojujeme proti palestinskému národu, ale proti teroristické organizaci, jejímž smyslem života je pokračovat v násilí a v destabilizaci této oblasti. Nikdo na tomto světě nechápe, oč Hamásu jde a proč pokračuje v raketových útocích. Ta střelba nemá logiku ani šanci na úspěch," řekl Peres.

Ke klidu zbraní se nikdo nemá

Obě strany konfliktu se k zastavení bojů zatím nemají.

"Nabízeli jsme Palestincům ruku k míru mnohokrát. Nemáme nic proti lidem v Gaze, ale toto je totální válka proti Hamásu a jeho buňkám. Zdrženlivost, kterou jsme prokazovali, je zdrojem naší síly, když je čas bojovat," řekl izraelský ministr Barak.

Izraelský vicepremiér Chaim Ramon uvedl, že cílem je zlikvidovat vládu Hamásu. "Jsme pro jakoukoli jinou vládu, která zaujme místo Hamásu na tomto území," řekl Ramon v izraelské televizi. "Zastavíme okamžitě palbu, pokud se někdo ujme vlády (v Gaze), kdokoli kromě Hamásu," zdůraznil vicepremiér.

K hranicím pásma se už začaly přesunovat tanky, do zbraně byly povolány tisíce záložníků, Izrael zatím ale tvrdí, že útočit nebude. Celá zóna ale byla vyhlášena za uzavřené pásmo.

Útoky v uplynulých dnech zasáhly mimo jiné skladiště zbraní a budovu poblíž domu patřícího palestinskému expremiérovi Ismáílu Haníjovi, nynějšímu vůdci neuznávané vlády Hamásu v pásmu Gazy.

Foto: Reuters

Bomby zasáhly i ministerstva

Cílem nočních náletů byly hlavně budovy ministerstev a zařízení bezpečnostních služeb.

Izraelské bomby dopadaly na ministerstvo zahraničí vedené v mezinárodně neuznávané vládě Hamásu Mahmúdem Zaharem, jedním z nejvlivnějších představitelů tohoto hnutí. Bombardováno bylo také ministerstvo financí a budova Islámské univerzity, která byla zasažena již v pondělí.

Dále byla zasažena postavení ozbrojených složek Hamásu na okrajích města Gaza, sportovní středisko a výcvikový tábor Hamásu. V severní části města nefunguje po náletech elektřina, poškozeny jsou desítky domů.

Izraelci zastavili humanitární plavidlo

Izraelské vojenské plavidlo dnes zabránilo vplout do vod u pásma Gazy lodi Dignity s humanitární pomocí a 16 lidmi, kteří chtěli Palestince podpořit. Při incidentu do sebe obě plavidla narazila a byla lehce poškozena. Izraelci pak Dignity eskortovali do kyperských vod.

Izrael uzavřel pozemní i námořní prostor v okolí pásma Gazy pro civilisty a posádka Dignity prý nereagovala na radiové výzvy, aby vody opustila. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí popřel zprávy, podle nichž Izraelci použili proti plavidlu zbraně.

Izraelské ministerstvo obrany naopak povolilo vjezd více než stovky kamionů s humanitární pomocí do pásma Gazy a chystá se i další náklad potravin, zdravotnického materiálu a paliva.

Příměří je zatím nepřípustné

Izrael prozatím nepřipouští možnost uzavřít s Hamásem příměří. Ministr Šerit řekl, že o příměří se nedá hovořit, dokud budou Izraeli hrozit palestinské rakety. "Armáda nesmí operaci zastavit, dokud nezlomí vůli Hamásu ostřelovat Izrael," řekl rozhlasu. Náměstek ministra obrany Matan Vilnai uvedl, že se vojsko připravilo na několikatýdenní operaci.

Podle reportérky televizní stanice CNN se k hranicím pásma Gazy přesunuly izraelské tanky. Armáda navíc vyhlásila oblasti kolem pásma Gazy za "uzavřené vojenské zóny". To znamená, že může do oblasti zamezit vstup civilistům včetně novinářů. Podle analytiků by to mohlo značit přípravu izraelské pozemní operace.

Kamiony, které mají se svolením izraelského ministra obrany Ehuda Baraka projet hraničními přechody Nahal Oz, Karni a Kerem Šalom, dopraví do pásma Gazy především potraviny, zdravotnický materiál, deset ambulancí a pohonné hmoty dodané Tureckem, Jordánskem a mezinárodními organizacemi.

Obě strany vyhrožují

Palestinské radikální hnutí Hamás připravuje odvetu, za terč svých útoků označilo ministryni zahraničí Cipi Livniovou. Zástupce hnutí Fawzi Barhoum navíc žádá Palestince, aby použili "všechny možnosti, včetně mučednických akcí".

Mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta Mark Regev uvedl, že vojenská akce bude pokračovat do té doby, než obyvatelé jižního Izraele "nebudou více zažívat teror a strach z neustálého ostřelování." Podle izraelské armády může operace pokračovat "mnoho dní".  Podle izraelského tisku by mělo letectvo do dnešního večera vyčerpat všechny cíle, jež dostalo za úkol zničit.

Senegalský prezident Abdoulaye Wade, který teď stojí v čele Organizace islámské konference, dnes označil izraelské bombardování za nepřijatelné, zaslepené a v regionálních konfliktech bezpříkladné. Podle něho je nelze zdůvodnit jen střílením raket Hamásu (který v Gaze vládne) na Izrael.

K zastavení náletů dnes vyzval Pákistán, podle něhož jsou tyto akce kontraproduktivní a z hlediska Charty OSN ilegální.

Zastavte útok

Další asijský muslimský stát Malajsie označil izraelskou akci za nepřiměřenou. Předseda vlády Abdullah Ahmad Badawi v komuniké uvedl, že humanitární katastrofě v Gaze musí být zabráněno všemi prostředky a že násilí musí ihned přestat.

Japonsko apelovalo na Izrael, aby projevil zdrženlivost, a na Hamás, aby přestal s odpalováním raket na izraelské území.

Ke konfliktu se zatím odmítl vyjádřit nový americký prezident Barack Obama. Poradce David Axelrod v neděli řekl, že Obama izraelskou ofenzivu v Gaze sleduje, ale odmítl situaci komentovat s poukazem na to, že za Spojené státy mluví jen prezident George Bush.

Proti izraelskému útoku protestovaly na Blízkém východě desítky tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy