Izrael bombardoval univerzitu, mrtvých je téměř 300

Pavel Tomášek Reuters Pavel Tomášek, Reuters
29. 12. 2008 2:42
Za útoky si Hamás může sám, prohlásil palestinský prezident

Poslední vývoj -------------- * Izrael bombardoval na 40 tunelů, které spojují pásmo Gazy s Egyptem * Izraelský kabinet se na nedělním zasedání rozhodl povolat do zbraně rezervy * Kvůli krizi se mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN, vyzvala k okamžitému ukončení násilností * Palestinský prezident přiznal, že Hamás mohl útokům Izraele předejít * Nemocnice v Gaze podle Červeného kříže přestávají zvládat nápor zraněných * Český ministr zahraničí podpořil právo Izraele na obranu

Gaza - Izrael stupňuje své útoky proti pásmu Gazy ovládanému hnutím Hamás. Pokračuje intenzivní bombardování vybraných cílů, vrcholí navíc přípravy na případnou pozemní ofenzivu.

Útoky židovského státu si podle posledních informací vyžádaly již 297 životů. Přes 700 lidí bylo až dosud zraněno.

Počet obětí činí z prvních 24 hodin ofenzivy nejkrvavější den v šedesátiletém konfliktu Izraele s Palestinci.

Jako možnou předzvěst pozemního vpádu schválil kabinet Ehuda Olmerta na svém nedělním zasedání povolání záloh. Do zbraně jde přes šest a půl tisíce rezervistů. Ti by měli pomoct při útocích na pásmo Gazy.

Pozdě večer bombardovala izraelská letadla podle Hamásu budovy Islámské univerzity v Gaze, která je jedním z významných kulturních symbolů.

Izrael už před tím oznámil, že bombardoval více než 40 tunelů, které spojují blokovanou Gazu s Egyptem. "Letectvo zaútočily na tunely, které jsme objevili na palestinské straně hranice. Byly využívány k pašování zbraní, střeliva a lidí vybraných na teroristické mise," uvedla mluvčí izraelské armády.

Livniová vyloučila okupaci Gazy

Izrael v noci posiloval pozemní jednotky na hranicích pásma Gazy, což by opět mohlo nasvědčovat plánům na pozemní intervenci. Ve svém prohlášení ji připustil izraelský ministr obrany Ehud Barak. Ministryně zahraničí Tzipi Livniová přesto v americké televizi NBC popřela, že by se Izrael chystal k opětovné okupaci pásma Gazy.

Rada bezpečnosti ráno přijala tiskové prohlášení, v němž vyzvala k okamžitému ukončení veškerého násilí v Gaze. "Členové Rady bezpečnosti vyzývají všechny strany, aby ukončily vojenské aktivity," uvádí se ve stanovisku, které je nezávazným prohlášením.

Izrael přiznal, že se mu od soboty podařilo zasáhnout 210 cílů Hamásu. Letouny zaútočily také na mešitu ve městě Gaza. Izrael ji označil za legitimní cíl, neboť se v ní podle něj ukrývají teroristé. V mešitě podle Hamásu při útoku zahynuli dva lidé.

Palestinští ozbrojenci v odpovědi vypálili během dvou dnů na Izrael více než 150 raket, které zabily minimálně jednoho člověka. Izrael tvrdí, že raketových útoků z Gazy je méně, než očekával.

V Gaze se mezitím zhoršuje humanitární situace. Červený kříž v neděli varoval, že nemocnice v Gaze přestávají stíhat nápor zraněných. Podle organizace je nezbytně nutné, aby byly do pásmy vpuštěny dodávky se zdravotnickým materiálem.

Hamás si za to může sám, přiznal Abbás

Odcházející premiér Ehud Olmert varoval představitele Hamásu, že útoky mohou mířit přímo proti nim. Aniž by svůj výrok blíže upřesnil, uvedl, že operace si vyžádá určitý čas. Podle ministra obrany Ehuda Baraka Izrael s útoky nepřestane, dokud ozbrojenci Hamásu nezmění své chování.

Hamás odhaduje, že během izraelských útoků bylo zabito zhruba 180 příslušníků jeho bezpečnostních sil, zbylé oběti jsou podle Hamásu z řad civilistů.

"Palestina se ještě nikdy nesetkala s tak zlým masakrem," prohlásil lídr Hamásu Ismail Haníja, který zároveň slíbil Izraeli odplatu, a to včetně sebevražedných útoků v ulicích a kavárnách v Izraeli.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás mezitím v Egyptě přiznal, že Hamás si může za útoky Izraele sám. "Říkali jsme jim: prosím, neukončujte příměří. Nechť klid zbraní pokračuje a můžeme si vyhnout tomu, co teď nastalo," prohlásil doslova Abbás.

Izraelská vláda uvedla, že svou vojenskou operací reaguje na každodenní raketové útoky palestinských ozbrojenců na své území, které označila za netolerovatelné. Útoky zesílily před týdnem, kdy Hamás ukončil půlrok trvající příměří.

Izrael čekají v únoru předčasné parlamentní volby. Blízkost hlasování zvyšuje tlak na izraelské politiky, aby zajistili zemi bezpečnost. Favoritem voleb je pravicový blok Likud, který se profiluje jako stoupenec tvrdé linie vůči Palestincům.

Mimořádně se sešla Rada bezpečnosti

Kvůli krizi v Gaze se na žádost Libye mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN. Po čtyřech hodinách uzavřeného jednání přijala tiskové prohlášení, které je právně "nejslabším" závěrem, k němuž se může Rada dobrat.

"Členové Rady bezpečnosti vyjadřují vážné znepokojení nad eskalací situace v Gaze a vyzývají k okamžitému ukončení všech násilností," uvádí se v prohlášení, pro které hlasovalo všech patnáct členů Rady.

Rada naléhá na obě strany konfliktu, aby přihlédly k vážné humanitární situaci a ekonomickým potřebám lidí v Gaze. V té souvislosti naléhá na otevření hraničních přechodů tak, aby se do Gazy mohly dostat dodávky jídla a zdravotnických potřeb.

Schwarzenberg podpořil Izrael

K poslednímu vývoji v Gaze se vyjádřil také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který podpořil právo Izraele na obranu.

"Považuji za neakceptovatelné, aby osady, ve kterých žije civilní obyvatelstvo, byly ostřelovány. Izrael má proto nezcizitelné právo bránit se proti takovým útokům. Ostřelování ze strany Hamásu znemožňuje, aby tato organizace mohla být považována za partnera v jednáních, a aby s ní bylo možno vést jakýkoliv politický dialog," uvedl v prohlášení Schwarzenberg, který už v lednu bude jako šéf diplomacie předsedající země hovořit za Evropskou unii.

 

Právě se děje

Další zprávy