Íránské zbraně v Iráku? Jen mýtus, ukázala inventura

Roman Gazdík
21. 11. 2008 17:10
Tvrzení Američanů o masivních zbrojních dodávkách byla zavádějící
Irácký policista dohlíží na poutníky směřující ke svatyni Kádhimíja ve stejnojmenné bagdádské čtvrti
Irácký policista dohlíží na poutníky směřující ke svatyni Kádhimíja ve stejnojmenné bagdádské čtvrti | Foto: Reuters

Bagdád - Írán vyzbrojuje šíitské milice v Iráku pašováním zbraní přes nehlídanou hranici. Íránské zbraně jsou používány i v boji proti vojákům USA.

Tato tvrzení jsme od amerických činitelů slyšeli mnohokrát. Podle nyní zveřejněných statistik citovaných agenturou IPS se však nezakládají na pravdě.

Jednotka zvláštního určení Troy armády USA začala data shromažďovat v lednu 2008 a během pěti měsíců zajistila 4600 skladišť se zbraněmi.

Z nich ale pouze 98 (tedy dvě procenta) obsahovalo jednu či více zbraní pocházejících z Íránu. Do statistik nebyly zahrnuty zbraně, které byly podle jednotky uschovány ještě před americkou invazí v březnu 2003.

A ani v těch úkrytech, které íránské zbraně obsahovaly, nebyl jejich počet velký. Od poloviny února do poloviny dubna se podařilo zajistit 70 íránských zbraní dopravených do Iráku po invazi.

Bojovníci Mahdího armády při bojích v Basře na jaře
Bojovníci Mahdího armády při bojích v Basře na jaře | Foto: Reuters

Trh, ne stát

"Extrémně malý podíl íránských zbraní v úkrytech šíitských milic naznačuje, že bojovníci šíitských milic v Iráku získávají zbraně spíše z místních a mezinárodních trhů se zbraněmi než z oficiální, Íránci sponzorované pašerácké sítě," píše ve svém článku pro IPS historik Gareth Porter, který se vztahy mezi USA a Íránem zabývá dlouhodobě.

Porter s odvoláním na další autory také dodává, že íránské zbraně lze za pomoci kreditní karty jednoduše koupit přímo na internetových stránkách íránského ministerstva obrany.

Statistiky z prvních měsíců roku 2008 byly minulý měsíc zveřejněny coby příloha ke studii o íránské strategii v Iráku vydané vojenskou akademií ve West Pointu. A jsou v přímém protikladu k prohlášením amerických činitelů z doby, kdy byly pořízeny.

Osm zbraní, čtyři granáty

Foto: Reuters

Ministr obrany USA Robert Gates například v dubnu 2008 mluvil o "zvýšené úrovni (íránských) dodávek zbraní a podpory těmto skupinám".

Ve stejné době bylo podle Koalice mnohonárodních sil v Iráku (MNF-I) zabaveno 6200 kusů zbraní ve skrýších bojovníků šíitského klerika Muktady Sadra. Podle Troy však ani jedna ze zadržených zbraní nebyla vyrobena v Íránu.

Sedmnáctého února 2008 mluvčí armády USA admirál Gregory Smith sdělil podle IPS reportérům, že v předchozím týdnu koaliční jednotky zajistily na území celého Iráku 212 skrýší se zbraněmi svědčícími o "narůstajícím napojení na Íránem podporované zvláštní skupiny".

Podle statistik jednotky Troy z doby mezi devátým a šestnáctým únorem však pouze pět z 212 úkrytů obsahovalo íránské zbraně. Celkem bylo těchto zbraní osm, plus čtyři íránské granáty.

 

Právě se děje

Další zprávy