Zavahrí: Obama je jen další zaprodanec. Zradil muslimy

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
19. 11. 2008 17:35
Příští prezident USA je jen poskok, řekla dvojka al-Káidy
Muž číslo dvě teroristické organizace al-Káida Ajmán al-Zavahrí na videu, které se objevilo na internetu 29. dubna
Muž číslo dvě teroristické organizace al-Káida Ajmán al-Zavahrí na videu, které se objevilo na internetu 29. dubna | Foto: Reuters

Dubaj - Nově zvolený americký prezident Barack Obama nepřinese muslimům nic dobrého. Je to jen další zaprodanec v řadě.

S tímto poselstvím se na své věrné prostřednictvím nahrávky obrátil Ajmán al-Zavahrí, dvojka teroristické sítě al-Káida.

"Zločinecká Amerika, křižák táhnoucí světem, bude stále stejná, proto musíme pokračovat v útocích," řekl v jedenáctiminutové nahrávce zveřejněné na internetu někdejší lékař narozený v Káhiře.

Prezidenta Obamu pak obvinil ze zrady muslimských kořenů.

"Narodil jste se muslimskému otci, ale rozhodl jste se stanout po boku nepřátelům muslimů," hřímal al-Zavahrí, který Obamu nazval jen dalším v řadě poskoků, jako byli před ním ministr zahraničí Colin Powell a jeho následovnice Condoleezza Riceová.

Právě tento výraz, v arabštině "abíd al-bejt" (v anglických titulcích byl přeložen výrazem "house negroes"), vzbudil zájem lingvistů.

Má se totiž za to, že by mohlo jít o narážku na projev muslimského radikálního aktivisty Malcolma X, zakladatele hnutí Nation of Islam, který rozlišoval mezi "černochy na plantážích" a "domácími černochy", tedy těmi, kteří přistoupili na familiární vztah se svým otrokářem.

Zavahrího nahrávka, první od konce dubna, je pravděpodobně reakcí na první Obamův veřejný projev po volbách, v němž v neděli Američanům mimo jiné slíbil, že nepoleví v boji proti teroristům z al-Káidy.

 

Právě se děje

Další zprávy