Finanční krize kosí mnoho zemí. Al-Káidu ale netrápí

Dominik Jandl
31. 10. 2008 19:15
Krize se jí nedotkne. Dky Západu, který zmrazil konta
Usáma bin Ládin, nejhledanější terorista světa, na archivním snímku z května 1998. Účastnil se tiskové konference v Afghánistánu.
Usáma bin Ládin, nejhledanější terorista světa, na archivním snímku z května 1998. Účastnil se tiskové konference v Afghánistánu. | Foto: Reuters

Rijád - Zatímco vyspělé státy mají plné ruce práce se záchranou bank a finančních institucí, teroristé z Al-Káidy se stále "topí v penězích". Paradoxně hlavně díky tomu, že jim západní státy protiteroristickými zákony omezily možnost ukládání peněz v bankách.

Extremisté se tak mohou z krize jenom těšit a nazývat ji osudnou ranou skomírajícímu imperialismu. Tak jako jeden z amerických přívrženců Al-Káidy Adam Gadahn v nedávno zveřejněném videu.

"Nepřátelé islámu stojí před zničující ranou, kterou manifestuje současná, stále se rozšiřující krize," cituje ho německý online deník Focus.

Příjmy teroristů tak oslabí jedině klesající ceny ropy, které poslední dva roky neustále stoupaly a plnily jim kapsy. Nicméně odborníci na terorismus upozorňují, že si Al-Káida a další teroristické organizace se svými příjmy z ropy pořád bohatě vystačí.

Podle Matthewa Levitta, někdejšího experta na terorismus amerického ministerstva financí, tečou největší příjmy do pokladen teroristů ze zemí, kde se těží ropa Golf. A právě ta má oproti jiným ceny celkem stabilní.

Terorismus, to je dobrý byznys

Největší podíl příjmů teroristů směřuje ze Saúdské Arábie. A to přesto, že je tato monarchie blízkým spojencem Spojených států v boji proti terorismu.

Muslimové však podle zvyklostí musí dávat část svého zisku na dobročinné účely pro chudé, nejčastěji na konta různých pomocných organizací. A právě to je kamenem úrazu, protože jejich další využití není pod dohledem.

Podle oficiálních údajů zveřejněných v rámci vyšetřování útoků z 11. září 2001 dosahuje rozpočet Al-Káidy asi 30 milionů dolarů ročně, z nichž většina pochází právě z darů pro chudé.

Samotný útok na "dvojčata" pak Al-Káidu vyšel na "pouhých" 400 tisíc dolarů.

Právě po jeho provedení Američané zavedli zákony proti terorismu, které teď ochránily teroristy před ztrátami v důsledku současné krize.

 

Právě se děje

Další zprávy