Šéf NASA: Vesmírné cesty jsou nutné k přežití lidstva

Roman Gazdík, gaz
26. 9. 2008 19:40
Kosmonauti jsou Kolumbové dneška, tvrdí Michael Griffin
Švéd Christer Fuglesang, astronaut ESA, při výstupu do vesmíru v prosinci 2006.
Švéd Christer Fuglesang, astronaut ESA, při výstupu do vesmíru v prosinci 2006. | Foto: NASA

Washington - Kosmonauti jsou Kolumbové současného věku, myslí si vrchní administrátor amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) Michael Griffin. Podle něj jsou cesty do vesmíru předpokladem pro přežití lidstva.

V interview s agenturou AFP Griffin porovnal první kroky na Měsíci, které podnikli Neil Armstrong a Edwin Aldrin 21. července 1969, s první cestou Kryštofa Kolumba k americkým břehům.

Kolumbus a Armstrong

„Cestoval měsíce, strávil několik týdnů v Americe a pak se vrátil domů. Těžko mohl říci, že Nový svět prozkoumal... Takže jsme se pouze začali dotýkat jiných světů," říká Griffin, podle kterého je nutné, aby se lidstvo vrátilo na Měsíc a poté pokračovalo směrem k Marsu.

Takto má vypadat lunární modul projektu Orion
Takto má vypadat lunární modul projektu Orion | Foto: NASA

Tento plán ve svém projevu roku 2004 představil americký prezident George Bush. Oznámil, že by se kosmonauti USA měli povrchu Měsíce dotknout do roku 2020; Mars má následovat poté.

Griffin není stoupencem závodění v kosmu a přiklání se k mezinárodní spolupráci. Jako příklad uvádí Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

„Vesmírná stanice je coby výsledek partnerství s Kanadou, Ruskem, Evropou a Japonskem o dost větší, lepší, reprezentativnější a produktivnější, než by byla, kdybychom ji dělali sami," řekl AFP.

Nebrání se ani tomu, aby USA na ambiciózních vesmírných projektech spolupracovaly také s Čínou.

Společně s Čínou? Proč ne?

„Ano, to je zcela možné - vidět Čínu jako součást návratu na Měsíc, spolupráce v návratu na Měsíc... nikoli dnes, nikoli zítra, ale v nedaleké budoucnosti může být Čína partnerem," tvrdí.

Čína poslala prvního muže do vesmíru na palubě vlastní lodi v roce 2003. Právě teď jsou tchajkonauti nad Zemí potřetí a chystají se vystoupit do volného prostoru. 

Do roku 2017 má čínská loď dorazit na Měsíc a v roce 2025 tam má vzniknout čínská základna. Číňané se také zabývají myšlenkami o výpravě na Mars.

Jako problém naopak Griffin vidí odchod amerických raketoplánů do výslužby v roce 2010. Než se do vesmíru vypraví lodě další generace Orion, uplyne několik let, během kterých budou američtí kosmonauti závislí na ruských raketách Sojuz.

 

Právě se děje

Další zprávy