Násilí v Iráku nezastavily USA, ale etnické čistky

Roman Gazdík, gaz
24. 9. 2008 19:57
Studie měřila změny nočního osvětlení iráckých měst

Los Angeles - Co je tím hlavním faktorem zodpovědným za to, že je v Iráku bezpečněji než před dvěma lety?

Je to navýšení počtu amerických vojáků, jak tvrdí prezident George Bush? Či snad spolupráce s bývalými sunnitskými ozbrojenci, kteří vytvořili milice Sahwa? Nebo tajný program zabíjení vůdců Al-Káidy, o kterém mluví novinář Bob Woodward z listu Washington Post?

Případně etnické vyčištění čtvrtí, kde za Saddáma Husajna koexistovali šíité a sunité vedle sebe, což říkají humanitární organizace a někteří novináři působící přímo v Iráku?

Procentuální pokles nočního osvětlení v Bagdádu od března 2006 do prosince 2007. V šedých zónech nenastal, v červených byl nejmarkantnější
Procentuální pokles nočního osvětlení v Bagdádu od března 2006 do prosince 2007. V šedých zónech nenastal, v červených byl nejmarkantnější | Foto: Reuters

Když odešli, zhasli...

Poslední jmenovaná hypotéza dostala nyní podporu v podobě studie, kterou vypracovali vědci z Jihokalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA), kteří zkoumali satelitní snímky zachycující osvětlení v jednotlivých iráckých městech.

"V době, kdy se začal zvyšovat počet vojáků, mnoho terčů konfliktu už bylo zabito, nebo uprchly ze země. A když lidé odešli, tak i zhasla světla," tvrdí v tiskové zprávě profesor geografie John Agnew, který studii UCLA vedl.

"Náš výklad v zásadě říká, že násilí v Bagdádu šlo dolů, protože násilí mezi komunitami dosáhlo v době příjezdu dalších vojáků vrcholu."

Nejvíce se etnické čistky projevily na osvětlení právě v Bagdádu, kde v průběhu občanské války zahynuly desítky tisíc lidí. A do hlavního iráckého města zamířilo i nejvíce amerických posil.

Podle vědců neměla přítomnost 30 tisíc dalších amerických vojáků "žádný pozorovatelný efekt", pouze pomohla "etnicko-sektářské homogenizaci rezidenčních čtvrtí, které je nyní obecně dosaženo".

Šíité svítili dál

K nejtvrdším střetům mezi sunnity a šíity začalo docházet po odpálení kopule jednoho z nejcennějších šíitských svatostánků - mešity Al-Askarí v Samaře v únoru 2006.

Zatímco počet nočních osvětlených ploch v letech 2003 až 2006 v Bagdádu rostl, od 20. března 2006 se začal „dramaticky snižovat". Týkalo se to však pouze sunnitských částí, odkud šíitské milice vyháněly původní obyvatele.

Osvětlené plochy v šíitské městské části Sadr City zůstaly konstantní a ve čtvrti Nový Bagdád se dokonce zasvětlení ještě zvýšilo. Stejné intenzity dosahovalo světlo i v tzv. Zelené zóně, kde sídlí vládní orgány a kde se nacházejí i zahraniční ambasády.

Čtyři miliony uprchlíků

Nových pět brigád armády USA začalo přijíždět na začátku roku 2007, to už však v mnohých čtvrtích pokleslo noční osvětlení o více než padesát procent a od té doby nenabylo své původní intenzity.

Iráčtí uprchlíci
Iráčtí uprchlíci | Foto: Reuters

Například ve čtvrti Východní Rašíd se svítilo o 57 procent méně a ve čtvrti Západní Rašíd o osmdesát procent méně. Odhaduje se, že dva miliony Iráčanů uprchly během konfliktu za hranice státu a další dva miliony se musely přestěhovat na jiná místa v Iráku.

Etnické čistky považuje za hlavní důvod klidnější situace v zemi i zpráva vojenské komise vedené generálem Jamesem Jonesem ze září minulého roku.

 

Právě se děje

Další zprávy