Za útokem na ambasádu USA v Jemenu je prý al-Káida

Reuters, man
17. 9. 2008 17:28
Při sebevražedném útoku zemřelo 16 lidí
Kouř, stoupající z americké diplomatické mise v Saná.
Kouř, stoupající z americké diplomatické mise v Saná. | Foto: Reuters

Saná - Za výbuchem poblíž amerického velvyslanectví v jemenské metropoli Saná, kde dnes explodoval automobil napěchovaný trhavinami, stojí al-Káida.

Domnívá se tak alespoň americké ministerstvo zahraničí. "Útok nese všechny známky al-Káidy," potvrdil mluvčí ministerstva Sean McCormack.

Jemenská policie prozatím potvrdila jen to, že se jednalo o sebevražedný atentát.

Část budovy po mohutné explozi začala hořet. Z místa se pak ozývala střelba z automatických zbraní.

K útoku se přihlásila skupina s názvem Islámský džihád v Jemenu. Svědci uvedli, že po sobě stříleli teroristé a jemenští vojáci, kteří stráží ambasádu.

Přečtěte si: Jak vypadá v Jemenu hon na příslušníky Al-Káidy

Agentura AP citovala mluvčího velvyslanectví, podle něhož si střet vyžádal životy nejméně šesti jemenských vojáků, šesti teroristů a čtyř dalších lidí. Všichni Američané jsou prý v pořádku.

Foto: Aktuálně.cz

Letošní druhý útok

K útoku minometnými granáty na budovy ambasády v Saná došlo už v březnu, ale nikdo z personálu nebyl zraněn. USA poté nařídily opustit zemi všem diplomatům, jejichž přítomnost není pro chod velvyslanectví nezbytně nutná.

Jemenská vláda je spojencem USA v boji s al-Káidou a povolila Američanům na svém území letecké bombardování jejích členů.

V zemi působí několik skupin hlásících se k al-Káidě. V minulosti zaútočili teroristé v Adenském zálivu na americkou loď USS Cole v roce 2000 a o dva roky později na francouzský tanker Limburg.

Pravlast Bin Ládina

Šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin pochází z Jemenu, kde se také narodil jeho otec. Muslimští extremisté v minulosti opakovaně vyzývali jemenskou vládu, aby přehodnotila své vztahy s USA.

Loni v červenci teroristé usmrtili v Máribu na severu země sedm španělských turistů.

 

Právě se děje

Další zprávy