Velký Izrael je minulostí, prohlásil izraelský premiér

gaz
15. 9. 2008 13:41
Olmert chce vyplatit osadníky, kteří sami odejdou
Israel's Prime Minister Ehud Olmert gives a speech during a graduation ceremony of the National Security College in Jerusalem July, 2008. Olmert said the Jewish state had resumed indirect talks with Syria in Turkey on Tuesday and called on Damascus to break with Iran in favour of a broader peace. REUTERS/Baz Ratner (JERUSALEM)
Israel's Prime Minister Ehud Olmert gives a speech during a graduation ceremony of the National Security College in Jerusalem July, 2008. Olmert said the Jewish state had resumed indirect talks with Syria in Turkey on Tuesday and called on Damascus to break with Iran in favour of a broader peace. REUTERS/Baz Ratner (JERUSALEM) | Foto: Reuters

Jeruzalém - Izraelští osadníci na Západním břehu Jordánu, které sem izraelská vláda nalákala štědrými dotacemi, jsou původním palestinským obyvatelům trnem v oku již desítky let.

V neděli však izraelský kabinet poprvé projednával balíček, který by měl poskytnout peníze těm z nich, kteří se rozhodnou okupovaná palestinská území opustit.

Konec biblických snů?

"Velký Izrael je věcí minulosti," prohlásil na zasedání vlády premiér Ehud Olmert - a komentoval tak sen o židovském státě zahrnujícím současný Izrael, Palestinu, Libanon a části Egypta, Jordánska a Sýrie.

Olmertův vicepremiér Chaim Ramon na stejném jednání představil iniciativu, jež by každé z rodin, které se dobrovolně odstěhují z území určených pro budoucí palestinský stát, poskytla až 300 tisíc dolarů.

Někteří osadníci mají odejít, jiní přijít. V Ma´ale Adumim ve východním Jeruzalémě se horečně staví
Někteří osadníci mají odejít, jiní přijít. V Ma´ale Adumim ve východním Jeruzalémě se horečně staví | Foto: Reuters

Podle průzkumu, který si nechal Ramon vypracovat, by takovouto kompenzaci bylo ochotno přijmout 11 tisíc z 61 tisíců osadníků žijících za betonovou a drátěnou bariérou, která se pravděpodobně stane hranicí mezi Izraelem a Palestinou.

Celkem na palestinských územích žije půl milionu Židů, většinu jimi obývané půdy si však Izrael hodlá v budoucím ujednání ponechat.

Ideologie versus peníze

Podle mluvčího premiéra je nicméně nutné připravit "izraelské vědomí" na to, že k navrácení území za izraelskou bezpečnostní bariérou skutečně dojde.

A úřady chtějí postupovat s předstihem. Cílem je vyhnout se násilným střetům a organizačním zmatkům, které doprovázely vyklizení židovských osad v Gaze v létě roku 2005.

Průzkum, který Ramon představil, však také ukazuje druhou stránku věci. Mnoho z osadníků nepřišlo na Západní břeh kvůli levnému bydlení, ale z ideologických důvodů. A dostat tyto lidi pryč bude problematické.

"Pogromy proti Arabům nebudou"

Jednou z ortodoxních židovských osad je i Jitzhar nedaleko palestinského Náblusu. Desítky jeho obyvatel  podnikly v sobotu ozbrojený útok na blízkou palestinskou ves Asira Kabalíja. Nejméně osm Palestinců při tom bylo zraněno.

Tuto událost v neděli zmínil i sám Olmert, který prohlásil, že "v izraelském státě nebudou žádné pogromy proti nežidům". Podle premiéra jde o "fenomén, který nelze tolerovat".

Obyvatelé Jitzharu tvrdí, že šli pouze potrestat dřívější palestinský útok. Krátce předtím totiž neznámý Palestinec pobodal nedaleko odsud devítiletého židovského chlapce.

Útoky osadníků na Palestince jsou podle izraelských i palestinských humanitárních organizací běžnou záležitostí, k potrestání viníků ani k vyšetření případů však většinou nedojde.

 

Právě se děje

Další zprávy