Unést Ahmadínežáda? Proč ne, říká izraelský ministr

gaz
9. 9. 2008 18:40
Rafi Eitan: Íránský prezident patří před soud v Haagu
Mahmúd Ahmadínežád
Mahmúd Ahmadínežád | Foto: Reuters

Jeruzalém - Izraelský ministr a bývalý agent Mossadu, který organizoval únos nacisty Adolfa Eichmanna z Argentiny do Izraele, prohlásil, že by židovský stát mohl unést íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda a předat ho Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu.

"Muž jako Ahmadínežád, který hrozí genocidou, musí být postaven před soud v Haagu," řekl Rafi Eitan německému magazínu Der Spiegel. "A všechny možnosti, jak by tam měl být dopraven, jsou otevřené."

Na otázku redaktora, zda tím myslí i únos, Eitan odpověděl: "Ano. Jakýkoliv způsob... je možný."

Eitan šéfuje straně Gil, která prosazuje především zájmy penzistů. Ve vládě má na starosti právě otázky spojené s péčí o důchodce.

Dříve pracoval v Mossadu a řídil a osobně se v roce 1960 účastnil únosu hlavního organizátora židovských transportů během druhé světové války Adolfa Eichmanna z Argentiny. Eichmann byl poté v Izraeli odsouzen k smrti a popraven.

Na počátku osmdesátých let se Eitan stal vysokým úředníkem na ministerstvu obrany a zapletl se do aféry Američana Jonathana Pollarda, který byl v USA odsouzen k doživotí kvůli špionáži pro Izrael. Eitan posléze rezignoval.

Izraelský ministr podle agentury AP zdůraznil, že v rozhovoru pouze vyjadřuje osobní mínění a nikoliv oficiální státní politiku.

 

Právě se děje

Další zprávy