Nový vzkaz Al-Káidy: Íránci kolaborují se Západem

Red Zah, Reuters
8. 9. 2008 18:42
Ajmán al-Zaváhrí promluvil před výročím útoků z 11.září
Ajmán al-Zaváhrí na jednom z předchozích vzkazů
Ajmán al-Zaváhrí na jednom z předchozích vzkazů | Foto: Reuters

Dubaj - Al-Káida vydala u příležitosti nadcházejícího sedmého výročí teroristických útoků z 11.září nový vzkaz, v němž zaznívá ostrá kritika na adresu Íránu.

Část 90minutového kompilovaného videoposelství Al-Káidy, které se sestává ze starších záběrů i nového materiálu, odvysílala televizní stanice Al-Džazíra, která jej obdržela poštou.

Sunnité proti šíitům

Dvojka v hierarchii Al-Káidy Ajmán al-Zaváhrí ve zveřejněném segmentu útočí na nejvyššího íránského představitele ajatolláha Alího Chameneího.

"Kolaboruje s Američany na okupaci Iráku i Afghánistánu a uznává loutkové vlády v obou těchto zemích, zatímco vyhrožuje komukoli, kdo by chtěl vstoupit na íránskou půdu smrtí a zničením," uvedl na adresu Chameneního Zaváhrí.

Al-Káida, v jejíchž řadách působí především radikální sunnité, už v minulosti Írán a jeho šíitské vedení kritizovala.

Alí Chameneí (v dlouhé róbě) na vojenské přehlídce
Alí Chameneí (v dlouhé róbě) na vojenské přehlídce | Foto: Reuters

"Ani jeden šíitský představitel, ať už v Iráku nebo kdekoli jinde, nevydal fatvu, která by věřícím přikazovala zahájit džihád a pozvednout zbraně proti americkým křižáckým dobyvatelům v Iráku a Afghánistánu," pokračuje na předtočeném vzkazu Zaváhrí.

Al-Jazíd - hlas ze záhrobí?

V jiném segmentu se podle agentury Reuters objevuje Abú al-Jazíd, rovněž známý coby Abú Saíd al-Masrí. Tento Egypťan, který byl kdysi se Zaváhrím společně ve vězení po atentátu na egyptského prezidenta Anwara Sadata, je údajně jedním z velitelů operací Al-Káidy v Afghánistánu.

Pákistánské úřady nedávno uvedly, že se ho bezpečnostním silám podařilo během střetů na pákistánsko-afghánské hranici zlikvidovat. Al-Jazíd ale v čerstvém vzkazu komentuje odstoupení pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa, k němuž došlo až šest dní po údajné al-Jazídově smrti.

Čtěte také: Pákistán tvrdí: Zabili jsme teroristu al-Masrího

Podle al-Jazída stihla Mušarafa Boží odplata za to, že se dopustil zrady na islámu.

 

Právě se děje

Další zprávy