Saúdové se chystají na věk bez ropy. Budují, co lze

mih
2. 8. 2008 22:40
Vláda se snaží vytvořit ekonomiku nezávislou na ropě
Saúdský král Abdulláh
Saúdský král Abdulláh | Foto: Reuters

Medína - Zatím jsou tam jen oblaka prachu a billboardy s vyobrazením futuristického města pro přinejmenším 130 tisíc obyvatel.

Během několika let se má poušť nedaleko místa, kde byl pohřben prorok Mohamed, ale proměnit v centrum výzkumu a vzdělání - se špičkově vybavenými laboratořemi a univerzitami.

Jak píše americký deník The Washington Post, vláda Saúdské Arábie chce tímto a dalšími podobnými projekty zajistit bohatnutí země i poté, co vyčerpá svá naleziště ropy.

Města pro mladé

Na území Saúdské Arábie leží zhruba čtvrtina světových zásob "černého zlata" a země se díky tomu proměnila ze zaostalého pouštního státu v bohatou regionální mocnost. Cílem současné vlády je stát se do roku 2010 jednou z deseti ekonomicky nejvyspělejších zemí světa.

Právě započatý projekt výstavby města nedaleko Medíny patří k prvním konkrétním krokům saúdskoarabské vlády v budování nové ekonomiky, která nebude stát na ziscích z ropy.

V pětadvacetimilionové Saúdské Arábii je polovina obyvatel mladších 21 let.
V pětadvacetimilionové Saúdské Arábii je polovina obyvatel mladších 21 let. | Foto: Reuters

Město by mělo vyrůst během několika let, do roku 2015 pak vláda plánuje vystavět pět dalších podobných center. Náklady na výstavbu se budou pohybovat ve stovkách miliard dolarů a mají se na nich z velké části podílet domácí i zahraniční investoři, a to hlavně ze zemí Perského zálivu, Japonska nebo Číny.

Nové byty a pracovní místa budou sloužit jedné z nejrychleji rostoucích populací světa: v pětadvacetimilionové Saúdské Arábii je polovina obyvatel mladších 21 let.

Města mají vyrůst v nejméně rozvinutých částech země. Až budou za zhruba deset let hotová, mělo by je obývat skoro 5 milionů lidí. Vzniknout má milion nových pracovních míst.

Poučí se z minulých chyb?

Cena ropy na světových trzích rychle stoupá. Vláda Saúdské Arábie se obává, že dále poroste poptávka po alternativních zdrojích a význam černého zlata bude v následujících letech slábnout. I proto znovu zvýšila objem těžby, a to na 9,7 milionu barelů za den. A zásoby se tenčí.

Čtěte podrobnosti: Saúdové rekordně zvýší těžbu ropy, cena klesla

"Vládnoucí dynastie je pod tlakem obyvatelstva, aby ukázala, že peníze z ropy jsou dobře investovány. Zatím je s ní spojována spíše korupce a marnotratnost," říká analytik Rochdi Younsi ze společnosti Eurasia Group, která se specializuje na monitorování politické stability vlád po celém světě.

Foto: Aktuálně.cz

K prudkému rozvoji došlo v Saúdské Arábii už v sedmdesátých letech. Tehdy vláda investovala miliardy dolarů do modernizace infrastruktury: zemi proťaly osmiproudé dálnice, stavěly se nové nemocnice i nákupní centra a univerzity.

Přesto Saúdská Arábie například stále patří podle statistik k zemím s nejhorším vzdělávacím systémem na světě. Desetitisíce absolventů univerzit po škole končí mezi nezaměstnanými.

Čtěte podrobnosti: Arabské školství zaostává za celým světem

Úřady se chtějí z chyb z předchozích let poučit. Významným krokem k udržitelnému ekonomickému růstu má být hlavně příliv zahraničních investorů do nových měst.

I ženy tvoří bohatství

Vláda například hodlá zmírnit podmínky pro udělování víz. A vedle toho by v této konzervativní muslimské zemi mohlo dojít i k uvolnění společenských pravidel.

Proměna ekonomiky by mohla přispět ke změně podřadného postavení žen v saúdské společnosti
Proměna ekonomiky by mohla přispět ke změně podřadného postavení žen v saúdské společnosti | Foto: Reuters

"Už nejsme izolovaný ostrůvek. Provádíme změny, abychom byli více konkurenceschopní, více transparentní, ale také podnikáme kroky k rovnoprávnosti mužů a žen," říká Abdullah Hamídadin z vládní agentury, která má ve své kompetenci právě výstavbu nových měst a reformu ekonomického systému.

Dodává, že 30 procent zaměstnanců jeho úřadu tvoří ženy. Očekává, že v nových městech bude ženám například povoleno řídit auto, což je nyní v království zakázáno. I vláda už přiznala, že v nových městech má zájem o všechny investory - zastupované muži i ženami.

Čtěte také: Ve Spojených arabských emirátech vznikne ekologické město na solární energii

 

Právě se děje

Další zprávy