Sto izraelských letadel trénovalo útok na Írán

gaz
20. 6. 2008 9:20
Tvrdí to zdroje z americké administrativy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

New York - Izrael podnikl v prvním týdnu června velké vojenské cvičení, které simulovalo útok na Írán.

S odvoláním na nejmenované zdroje z americké administrativy o tom informoval v pátečním vydání deník New York Times.

"Chtěli, abychom to věděli, chtěli, aby to věděli Evropané, a chtěli, aby to věděli Íránci," citoval deník zaměstnance Pentagonu.

"Je zde mnoho signálů na různých úrovních," dodal úředník s tím, že cvičení mělo ukázat, jak vážně to Izraelci s případným útokem myslí - stejně jako simulovat konkrétní taktiku leteckého bombardování.

Izrael odmítl vojenskou akci, které se nad Řeckem a Středozemním mořem účastnilo více než sto letadel F-15 a F-16, blíže komentovat.

Souvislosti:

Židovský stát se obává, že Írán vyvíjí nukleární zbraně. Teherán namítá, že jeho program je určený pouze pro mírové účely. Ve čtvrtek oznámil svou ochotu jednat o novém balíčku ekonomických pobídek předloženém zeměmi P5+1, které chtějí, aby Írán svůj program ukončil.

Podle několika nejmenovaných členů administrativy USA je nepravděpodobné, že by bylo o útoku na Írán již v Jeruzalémě rozhodnuto. Stejně tak se nepředpokládá, že by hrozil v nejbližší době.

Izraelský ministr dopravy, náměstek premiéra a bývalý ministr obrany Šaul Mofaz nedávno prohlásil, že útok na Írán je "nevyhnutelný", vláda jako celek se však od jeho slov distancovala.

Izrael již roku 1981 vybombardoval irácký reaktor Osirak. Pozdější inspekce odborníků na místě však hovořila o tom, že tento reaktor nebyl schopen výroby štěpného materiálu pro atomovou bombu.

O rok dříve na Osirak zaútočil i Írán.

 

Právě se děje

Další zprávy