Premiér Iráku: Američané ohrožují naši suverenitu

pav, Reuters
13. 6. 2008 15:20
Jednání o paktu Iráku a USA je ´ve slepé uličce´
Núrí Málikí a jordánský král Abdulláh během společného setkání v Ammánu, kam irácký premiér přicestoval na dvoudenní návštěvu
Núrí Málikí a jordánský král Abdulláh během společného setkání v Ammánu, kam irácký premiér přicestoval na dvoudenní návštěvu | Foto: Reuters

Ammán - Nad vidinou uzavření dlouhodobého bezpečnostního paktu mezi Irákem a Spojenými státy se stahují mračna.

Podle iráckého premiéra Núrího Málikího rozhovory o vojenské alianci mezi Bagdádem a Washingtonem uvízly na mrtvém bodě.

"Dostali jsme se do slepé uličky, protože když jsme zahájili jednání, zjistili jsme, že americké požadavky obrovsky omezují suverenitu Iráku, a to nemůžeme přijmout," prohlásil Málikí před novináři během návštěvy sousedního Jordánska.

Nová dohoda mezi USA a Irákem má poskytnout právní rámec pro pobyt amerických vojsk v Iráku, až koncem roku vyprší mandát, který jim dala OSN.

Kromě toho se obě strany snaží dosáhnout dohody o vzájemné politické, diplomatické, ekonomické, bezpečnostní a kulturní spolupráci.

Čtěte více: Spor v Iráku: Vláda nechce trvalé americké základny

Jednání probíhají za zavřenými dveřmi a přestože již dříve prosákly informace, podle nichž je proces složitější, než si Bílý dům představoval, Málikího výroky jsou prvním obsáhlejším potvrzením z jeho strany, že tomu tak je.

Američtí vojáci v Iráku. Bagdádská vláda by do budoucna ráda měla jejich aktivity pod kontrolou
Američtí vojáci v Iráku. Bagdádská vláda by do budoucna ráda měla jejich aktivity pod kontrolou | Foto: Reuters

"Nemůžeme Američanům ponechat volnou ruku při zatýkání Iráčanů či využívání iráckého vzdušného a námořního prostoru, kdykoli se jim zlíbí," cituje Málikího agentura Reuters.

"Jednou z důležitých věcí, kterou po nás USA chtějí, je imunita pro jejich vojáky a ty, kteří s nimi spolupracují na základě kontraktů. To zcela odmítáme," dodal irácký premiér s poukazem na jednu z klíčových klauzulí smlouvy o pobytu amerických vojsk na iráckém území (Status of Forces Agreement, zkráceně SOFA).

Americký prezident George Bush ještě ve středu optimisticky prohlašoval, že v dohodu s Irákem pevně věří. Představitelé USA doufají, že by mohla být uzavřena už v červenci, jejich iráčtí kolegové však hovoří podstatně opatrněji.

 

Právě se děje

Další zprávy