Do irácké Al-Káidy? Jedině s vyplněným formulářem

gaz
12. 6. 2008 13:23
Organizace je podobně byrokratická jako běžné armády

Bagdád - Teroristická skupina Al-Káida v Iráku je byrokratickou organizací, která pracuje podobným způsobem jako pravidelné armády kdekoli jinde ve světě. Pečlivě připravuje velké operace, hodnotí je a o svých aktivitách vydává detailní zprávy.

Vyplývá to z tisíců stránek dokumentů, které irácké sunnitské milice spolupracující se spojenci zabavily v provincii Anbár a poskytli Spojeným státům a stanici CNN.

"Celkový plán byl velice podobný jakémukoliv, který by navrhla americká armáda," komentovala CNN anbárské setkání šéfů Al-Káidy v prosinci 2005, na kterém byl připraven plán velké ofenzivy z jara 2006.

"Byl jsem vcelku překvapen, když jsem viděl to všezahrnující množství dokumentace - výplatní pásky a podobné záležitosti - a to, že (Al-Káida v Iráku) byla očividně dobře vybudovanou sítí," prozradil televizi mluvčí Pentagonu v Bagdádu, admirál Patrick Driscoll.

Jako armáda

Al-Káida si z prosincového setkání pořídila detailní záznam, ze kterého vyplývá pečlivé naplánování celé "Operace obranný štít".

Nejprve vystoupil předseda vojenského výboru organizace, který nastínil první část akce. Ta měla za cíl oslabit pozice amerických a iráckých jednotek v oblasti a znesnadnit přísun dalších posil.

Terči útoku měly být komunikace zajišťující přísun zásob a vojenského materiálu, mosty, přistávací plochy a helikoptéry.

Předseda bezpečnostního výboru na stejném setkání naopak zdůraznil nutnost utajení. O generálním schématu měli vědět pouze členové centrálního vedení a šéfové jednotlivých oblastí, kterým se v Al-Káidě říká princové.

Po identifikaci cílů, kterými byly základny a kontrolní stanoviště americké a irácké armády, odstartovala v březnu 2006 druhá fáze operace, samotná devadesátidenní ofenziva.

Povstalci pak zhodnotili plusy a minusy každého útoku, stejně jako podali zprávu o obětech na své a nepřátelské straně - přesně po vzoru regulérních armád.

Byrokratický terorismus

Al-Káida je podle dokumentů poměrně byrokratickou strukturou, která například nutí své členy vyplňovat vstupní formuláře.

"Získali informace o (rekrutech), a když uchazeč o něčem lhal, tak ho zbičovali," prozradil CNN bývalý člen organizace Abú Sajíf, který tvrdí, že přijímací proces trval čtyři měsíce.

Tisíce stránek z archivu Al-Káidy získané po smrti anbárského "prince" také prozrazují, že navzdory zprávám, že většina bojovníků Al-Káidy v Iráku pochází ze zahraničí, mají tito lidé v organizaci většinou podřadnou úlohu.

Pozice Al-Káidy v Iráku je teď nejslabší od začátku invaze, tvrdí Pentagon
Pozice Al-Káidy v Iráku je teď nejslabší od začátku invaze, tvrdí Pentagon | Foto: Reuters

Čtěte také: Z cizinců bojuje v Iráku nejvíce Saúdů a Libyjců

Až na některé výjimky je vedení v rukou Iráčanů a cizinci slouží především jako pěšáci v boji a sebevražední atentátníci.

Podle amerických odborníků si Al-Káida udržuje precizní organizační strukturu i dnes, i když je nyní mnohem menší - díky tlaku americké armády, irácké vlády a provládních sunnitských milic.

Čtěte seriál: Jak pracuje Al-Káida

 

Právě se děje

Další zprávy