Odkryli jsme nejstarší kostel světa, tvrdí Jordánci

man
11. 6. 2008 11:37
Byl prý postaven pár let po ukřižování
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Ammán - Jordánští archeologové si činí nárok na to, že objevili nejstarší známý kostel.

Oznámili, že v Rihábu na severu země odkryli základy budovy, postavené v prvním století našeho letopočtu. Někdy mezi roky třicet až sedmdesát.

Zbytky kostela včetně mozaiky na stěnách jeskyně objevili pod jiným kostelem, vybudovaným o zhruba dvě století později.

Zatím jde o spekulaci, ale pokud se jejich slova potvrdí, půjde skutečně o nejstarší dosud známý křesťanský svatostánek.

Útočiště nejstarších křesťanů

"Z dosavadních poznatků vyplývá, že je to místo, kde našli útočiště jedni z prvních křesťanů. Přibližně asi sedmdesát z nich," řekl listu Jordan Times Abdak Kádir Husan, ředitel Centra archeologických studií v Rihábu.

Ježíš Kristus
Ježíš Kristus | Foto: Bleskově

Domnívá se také, že šlo křesťany, kteří uprchli z Jeruzaléma a v Rihábu se skrývali před perzekucí. Šlo tedy zřejmě o tajnou podzemní modlitebnu, na níž byl později vybudován - už beze strachu z prozrazení - další kostel.

Místo se nachází nedaleko jordánsko-syrské hranice. Podle archeologů nalezli v podzemí i kamenné sedačky a prostor, kde zřejmě stál oltář. Nechyběl ani tunel, který patrně vedl ke zdroji vody.

V Rihábu stálo nebo stále stojí na třicet kostelů.

Izraelská konkurence

Nárok na objev nejstaršího známého kostela si dosud činili také izraelští archeologové.

Ruiny stavby objevili před třemi lety na pozemcích přísně střežené věznice v Megiddu. Jde o zříceniny ze třetího století a jsou na nich patrné obrázky ryb, jež jsou dávným křesťanským symbolem, zbytky oltáře i odkazy na Ježíše.

 

Právě se děje

Další zprávy