Výzkum: Bushova vláda ovlivňovala 60 procent vědců

Roman Gazdík
25. 4. 2008 18:00
Týká se to oteplování i znečištění prostředí
Foto: Reuters

Cambridge, USA - Ředitel jedné z poboček NASA James Hansen před třemi lety přišel s tvrzením, že vědci zkoumající změny klimatu jsou pod silným tlakem Bushovy administrativy, aby své výzkumy korigovali.

Právě ředitel Goddardova institutu pro výzkum vesmíru (GISS) byl roku 1981 prvním, který na problém globálního oteplování upozornil.

Po Hansenovi o politizaci vědy začali mluvit i někteří další výzkumníci. Nynější studie Unie znepokojených vědců (UCS) však ukazuje, že politické tlaky jsou mnohem silnější, než si kdo představoval.

V politickém obležení

Podle výzkumu UCS se současná vláda Spojených států snažila ovlivnit práci šedesáti procent vědců pracujících pro Agenturu pro ochranu životního prostředí (EPA), která je v USA obdobou ministerstva životního prostředí.

"Výsledky zkoumání ukazují, že agentura je pod silným politickým tlakem," píše UCS. "Při různých příležitostech - které jdou od zkoumání úniků rtuti přes kontaminaci spodních vod až po změny klimatu - političtí pověřenci upravovali vědecké dokumenty, manipulovali s předpověďmi vědců a obecně se snažili podkopávat vědecké názory týkající se desítek regulací EPA."

Z téměř 1600 vědců, kteří odpověděli na email UCS, 889 hovoří o politickém tlaku. Sto z nich tvrdí, že nejsilnější snahu ovlivňovat vyvíjí Bílý dům.

Nejde jen o EPA

"Náš průzkum nalezl agenturu ve stavu krize," říká Francesca Grifová. "Téměř 900 vědců zaznamenalo politické vměšování se do jejich vědecké práce. To je o 900 více, než by mělo být."

"Deformování vědy k uspokojení úzké politické agendy ohrožuje naše životní prostředí, naše zdraví a samu naši demokracii," myslí si Grifová."

Mluvčí EPA jakékoliv snahy o politickou manipulaci s fakty odmítl. Předseda jednoho z výborů Sněmovny reprezentantů Henry Waxman však již vyzval šéfa EPA Stephena Johnsona, aby se k obvinění vyjádřil při svém slyšení před výborem v květnu.

Podle UCS se ovlivňování netýká pouze jednoho úřadu. V jiných průzkumech se ukázalo, že jsou usměrňováni i experti ve zdravotnictví či odborníci na terorismus a národní bezpečnost. Snaha o politickou manipulaci se za Bushovy vlády podle UCS objevila celkem v 84 na sobě nezávislých kauzách.

 

Právě se děje

Další zprávy