USA obvinily Sýrii, že tajila jaderný reaktor

man
25. 4. 2008 11:15
Zařízení prý pomáhala vybudovat Severní Korea
Jedna z fotografií, podle USA dokazující stavbu reaktoru v Sýrii.
Jedna z fotografií, podle USA dokazující stavbu reaktoru v Sýrii. | Foto: Reuters

Washington - Americká vláda oficiálně obvinila Sýrii, že s pomocí Severní Koreje tajně budovala jaderný reaktor.

Dokumenty a fotografie, které to mají dokazovat, dnes Bushova administrativa předloží americkému Kongresu.

O možné spolupráci Pchjongjangu a Damašku se začalo hovořit vloni po 6.září, kdy zčistajasna zaútočily izraelské letouny na továrnu ve východní Sýrii.

"Sýrie musí s pravdou ven a přiznat, jak to bylo. Už víme, že až do šestého září se v poušti na východě země budoval tajně reaktor na výrobu plutonia," sdělil dnes v prohlášení úřad amerického prezidenta.

Satelitní snímek syrského zařízení.
Satelitní snímek syrského zařízení. | Foto: Reuters

Americké i izraelské zpravodajské služby měly podle listu Washington Post k dispozici videozáznam, ze kterého bylo patrné, že jde o reaktor. Na nahrávce byli také vidět Korejci pracující uvnitř objektu.

Čtěte také: Syřané stavěli atomovou bombu, tvrdí izraelský expert

Jsou to výmysly, tvrdí Syřané

Vše ale prý bylo v počátečním stádiu a továrna ještě nebyla uvedena do provozu.

Izrael i Spojené státy se k incidentu dosud oficiálně nevyjadřovaly, stejně jako Sýrie. Podle Washingtonu se ale potvrdilo původní podezření, že objekt byl reaktorem sloužícím k výrobě plutonia. To pak může být použito k sestrojení atomové bomby.

Syrská vláda nicméně tvrdí, že šlo pouze o sklad munice a vojenského materiálu, nikoliv o továrnu.

"Žádná spolupráce mezi námi a Severní Koreou neexistuje. Jsou to výmysly," řekl v noci na dnešek v New Yorku syrský velvyslanec při OSN Bašár Džafarí.

Šém Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej dnes označil zprávy a dokumenty o syrském reaktoru za "velmi závažné."

Pochybnosti o dohodě

Severokorejský komunistický režim se vloni zavázal, že ukončí svůj nukleární program a uzavře jaderný reaktor v Jongbjonu výměnou za ekonomickou pomoc. Podle amerických expertů zařízení v Sýrii výrazně připomíná právě severokorejský reaktor v Jongbjonu.

Damašek žádný jaderný program dosud nepřiznal a nevěděla o něm ani Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Izrael nechce svým sousedům dovolit, aby vyvíjeli atomové zbraně, protože se v takovém případě obává svého zničení. V roce 1981 izraelské bombardéry zničily irácký jaderný reaktor a nyní židovský stát vyzývá svět k rozhodnější akci i proti íránskému jadernému programu.

Zpráva o syrsko-severokorejské spolupráci zřejmě povzbudí některé zákonodárce - zejména ty z Republikánské strany - ke kritice loňské dohody se Severní Koreou.

Čtěte také: Kim Čong-il se vzdal jádra. Zajistil svému režimu klid

Ta vyzkoušela atomovou pumu poprvé a naposled v říjnu 2006. S jejím vývojem jí tajně pomohl pákistánský fyzik Abdal Kádir Chán.

 

Právě se děje

Další zprávy