Židovský vyšetřovatel OSN srovnává Izrael s nacisty

gaz
8. 4. 2008 14:20
Izrael hrozí Richardu Falkovi nevpuštěním do země
Palestinská holčička protestuje v Rafahu proti uzavření Gazy Izraelem.
Palestinská holčička protestuje v Rafahu proti uzavření Gazy Izraelem. | Foto: Reuters

Londýn - Richard Falk je uznávaným židovským profesorem mezinárodního práva na univerzitě v Princetonu, který se specializuje na legalitu válečných konfliktů.

Minulý rok na sebe upoutal pozornost článkem srovnávajícím některé praktiky Izraele na okupovaných palestinských územích s kolektivním trestáním používaným nacisty.

A Falk si za svými tvrzeními podle BBC stojí i poté, co byl na konci minulého měsíce Výborem pro lidská práva OSN (UNHRC) jmenován zvláštním vyšetřovatelem zkoumajícím jednání Izraelců na palestinských územích.

Palestinský holokaust

"Je to zvláště bolestivé pro mne jako amerického žida, že mi nezbývá než vykreslovat pokračující a zesilující týrání palestinského národa Izraelem skrze tak pobuřující metaforu, jakou je holocaust," napsal Falk v červnu minulého roku.

Izrael proti Falkovu jmenování protestoval. Židovský stát hrozí, že vyšetřovatele UNHRC na své území nepustí, pokud nebude jeho mandát změněn tak, aby zahrnoval i porušování práv palestinskými ozbrojenci.

"Obvinil Izrael z 'genocidních tendencí' a z toho, že se snaží dosáhnout bezpečí pomocí 'státního terorismu'. Někdo, kdo veřejně a opakovaně tvrdil takové věci, nemůže být považován za nezávislého, nestranného či objektivního," citoval deník Jerusalem Post izraelského vyslance u OSN Jicchaka Levanona.

Podle Falka se však sice jedná o provokativní tvrzení, nikoli však nepravdivá.

Izrael a apartheid

"Pokud by takováto situace existovala například v případě čínského jednání v Tibetu či jednání súdánské vlády v Dárfúru, myslím, že by neochota činit tato přirovnání neexistovala," řekl Falk BBC.

Budoucí vyšetřovatel, který se svého nového postu ujme později v tomto roce, se domnívá, že zde hraje roli citlivost vůči osudu národa, který prošel holocaustem, a schopnost Izraele vyhnout se kritice z porušování mezinárodních standardů.

I končící vyšetřovatel UNHRC John Dugard však Izrael ostře kritizoval. Jihoafrický profesor mezinárodního práva a odborník na apartheid srovnával izraelské zacházení s Palestinci s praktikami uplatňovanými v jeho zemi za vlády rasistického režimu ve druhé polovině 20.století. 

 

Právě se děje

Další zprávy