Zimbabwe: Opoziční předák se prohlásil vítězem voleb

djl
5. 4. 2008 12:05
Nad Mugabem údajně vyhrál těsnou většinou 50,3 procent
Opozičního kandidáta Morgana Tsvangiraie několikrát policie zmlátila a věznila.
Opozičního kandidáta Morgana Tsvangiraie několikrát policie zmlátila a věznila. | Foto: Reuters

Harare Vůdce opozičního Hnutí za demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai se v sobotu odpoledne prohlásil vítězem prezidentských voleb. Podle informací MDC zvítězil těsnou většinou 50,3 procent hlasů.

Informoval o tom server BBC.

Ihned poté obvinil současného prezidenta Roberta Mugabeho, že se nelegálními prostředky snaží výsledek voleb zvrátit. Oficiální výsledky ještě volební komise nezveřejnila, ačkoli zákonná lhůta pro zveřejnění vypršela již o páteční půlnoci.

Proto měli členové MDC Alec Muchadeham a Andrew Makoni u soudu podat stížnost na volební komisi. Soud jí měl nařídit co nejrychlejší zveřejnění výsledků. V přístupu do soudní budovy jim však zabránili ozbrojení policisté.

Jejich snahu kritizovalo ministerstvo informací, podle jehož vyjádření je tato snaha "velmi nevhodná a vyvolává nervozitu mezi obyvateli".

Podle prohlášení ministra informací Brighta Matongy nikdo z kandidátů v prvním kole pravděpodobně nevyhrál, a tudíž by se mělo rozhodnout až v kole druhém.

Opozice: Bojíme se násilí, chceme intervenci OSN

Zimbabwská opozice již v sobot ráno vyzvala OSN, aby v zemi intervenovala. Bojí se totiž násilí, které prý chce vyvolat před druhým kolem voleb současný prezident Robert Mugabe.

Lidé pročítají noviny, které uveřejnily předběžné výsledky voleb
Lidé pročítají noviny, které uveřejnily předběžné výsledky voleb | Foto: Reuters

O jeho termínu rozhodne volební komise. Ta musí ze zákona výsledky voleb zveřejnit do šesti dní od konání voleb. Tento limit vypršel o páteční půlnoci, a proto MDC v sobotu ráno podalo stížnost k Nejvyššímu soudu.

Ten by podle očekávání měl komisi zveřejnění výsledků přikázat během sobotního dopoledne.

Nejistota v zemi stupňuje jak nervozitu, tak i násilí. Volební zákon upravuje i lhůtu, ve které by mělo dojít k druhému kolu prezidentských voleb. Stát se tak musí do 21 dní od vyhlášení výsledků kola prvního.

Robert Mugabe se k moci v Zimbabwe dostal již před 28 lety, kdy se země stala nezávislou.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy