Irácká armáda v boji s milicemi není úspěšná

Roman Gazdík
28. 3. 2008 12:34
Radikální šíité obsadili město Násiríja
Foto: Reuters

Bagdád - Ofenziva proti takzvaným "kriminálním gangům", kterou v jihoirácké Basře podnikla vláda premiéra Núrího Málikího, se zatím míjí účinkem.

Místo zajištění bezpečnosti útok armády na šíitské milice odhalil hlubokou propast mezi různými šíitskými frakcemi a zasadil ránu příměří, které od srpna minulého roku s vládou udržují jednotky významného klerika Muktady Sadra.

Boje se přenesly i do Hilly, Kútu, Dívaníje, Amary a Karbaly. Centrum půlmilionové Násiríje nyní podle zpravodaje agentury Reuters ovládá Sadrova Mahdího armáda a po ulicích se promenují ozbrojenci s granátomety a samopaly.

Boje o moc

V Bagdádu vyšly do ulic desetitisíce Sadrových příznivců, kteří požadovali Málikího rezignaci. Jižně od Basry explodovalo jedno z ropných potrubí a transport ropy z Iráku byl na krátkou dobu poprvé za několik let přerušen.

Do ulic vyšly podpořit Sadra desetitisíce obyvatel Bagdádu.
Do ulic vyšly podpořit Sadra desetitisíce obyvatel Bagdádu. | Foto: Reuters

Na pátek irácký parlament svolal mimořádné zasedání, které se bude situací zabývat. Zúčastní se ho i sadristé, proti nimž je ofenziva podle pozorovatelů namířena.

Tento cíl Málikí popírá, jde podle něj pouze o to zbavit moci kriminální gangy ve městě, které je nejdůležitějším střediskem iráckého ropného průmyslu.

Podle Sadra však šíitské vládní strany využívají armády k oslabení jeho vlivu před říjnovými volbami do místních zastupitelstev.

Příměří mezi vládou a ozbrojenci loajálními Sadrovi je považováno za jeden z důvodů, proč se ve druhé polovině minulého roku snížily počty umírajících Iráčanů.

Američané s Málikím

Podle analytika z washingtonského Centra pro strategické a mezinárodní studie Anthonyho Cordesmana si nelze o žádné ze znesvářených stran dělat iluze.

"Současné boje jsou stejně tak výsledkem boje o kontrolu jižních provincií, šíitských částí Bagdádu i zbytku země, stejně jako snahou ustavit moc centrálních úřadů a vládu práva," napsal v deníku Baltimore Sun.

Do bojů se zapojily i americké speciální jednotky a bombardéry, které udeřily na města Tikrít a Hilla. V Tikrítu při bombardování zahynulo nejméně pět lidí, údaje o počtu obětí v Hille se pohybují od 11 do 60.

Podle Reuters si zatím ofenziva vyžádala nejméně 150 mrtvých.

 

Právě se děje

Další zprávy