Rychlý odchod z Iráku skončí genocidou, tvrdí McCain

man
27. 3. 2008 13:25
Republikánský kandidát chce zavřít Guantánamo
John McCain.
John McCain. | Foto: Reuters

Los Angeles - Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain představil v Kalifornii svoji vizi americké zahraniční politiky.

Politiky, kterou by chtěl provádět, pokud ve volbách 4. listopadu porazí svého soupeře z Demokratické strany a stane se prezidentem.

Jedenasedmdesátiletý senátor za stát Arizona znovu zopakoval, že rychlé stažení amerických vojáků z Iráku, které prosazují demokraté, podle jeho názoru nikomu nepomůže. Naopak nejvíce poškodí samotné Iráčany.

Byla by to zrada

"Důsledkem rychlého odchodu bude zrada a krvavá skrvna na našem jménu. Nemůžeme nechat Irák napospas strašlivému násilí, etnickým čistkám a možné genocidě, která by následovala po našem nezodpovědném, překotném a předčasném stažení," řekl McCain.

Američtí vojáci jsou v Iráku už pět let.
Američtí vojáci jsou v Iráku už pět let. | Foto: Reuters

Za pět let války přišly USA v Iráku už o více než 4 tisíce vojáků, počet mrtvých Iráčanů se odhaduje na minimálně 90 tisíc.

V posledních dnech zuří těžké boje mezi iráckou armádou a milicemi šíitských muslimů, vedených radikálním duchovním Muktadou Sadrem. V Bagdádu, Basře a dalších městech si prudké přestřelky vyžádaly už přes sto mrtvých.

McCain také uvedl, že chce americkou politiku na Blízkém východě pozměnit. Neměla by prý být příliš závislá na "přežilých autokraciích" tohoto regionu.

Koho jsme podporovali 

Přiznal, že USA nesou svůj díl odpovědnosti na vzestupu islámského radikalismu.

"Několik desítek let jsme podporovali autokraty v zájmu zachování řádu a stability. Spoléhali jsme se na íránského šáha, autokratické vládce Egypta, pákistánské generály, saúdskou královskou rodinu, a dokonce po určitý čas i na Saddáma Husajna," uvedl republikánský politik.

Slíbil, že jako prezident udělá maximum pro uzavření míru mezi Izraelci a Palestinci.

Zároveň potvrdil, že je pro uzavření věznice na Guantánamu a neschvaluje drsný způsob vyslýchání vězňů známý jako waterboarding.

Clintonovou by porazil, s Obamou prohrál 

Nejnovější průzkum veřejného mínění zjistil, že šance McCaina být prvním mužem USA jsou větší, bude-li jeho demokratickou soupeřkou v listopadových volbách Hillary Clintonová.

Podle průzkumu televize NBC a deníku Wall Street Journal by McCain Clintonovou o dvě procenta porazil, ale s Barackem Obamou by naopak o dvě procenta prohrál.

Mezi demokraty stále není rozhodnuto, zda získá mandát Clintonová či Obama.

NBC také uvedla, že prudce klesl - o osm procent - počet lidí, kteří mají pozitivní mínění o Hillary Clintonové. A to poté, co si minulý týden vymyslela, že byla v roce 1996 ostřelována po příletu na letiště v Bosně.

 

 

Právě se děje

Další zprávy