Boje v Iráku. Armáda útočí na jednotky duchovního Sadra

gaz, Red Zah
26. 3. 2008 9:00
Násilnosti se rozšířiliy z Basry do dalších měst
Iráčtí policisté v Basře
Iráčtí policisté v Basře | Foto: Reuters

Basra - Na jihu Iráku vypukly v úterý po ránu tvrdé boje, které se následně rozšířily do dalších částí země.

Podle vládních zdrojů za nepokoji v Basře a dalších městech stojí paravojenské jednotky kolem duchovního Muktady Sadra, známé jako Mahdího armáda.

"Irácké ozbrojené síly už zahájily ofenzivu s cílem zbavit Basru ozbrojenců," potvrdil agentuře Reuters vysoce postavený vojenský úředník. Od deseti hodin večer do šesti ráno byl ve městě vydán zákaz vycházení.

Očití svědci popsali, že jde o velkou akci. "Zvuk výbuchů je slyšet po celé Basře. Vidíme sloupce kouře, které stoupají ze severní části města," uvedl v úterý jeden z nich.

"Všude se střílí a slyšíme vybuchující rakety. Jde to tak už od úsvitu," řekl jiný.

Bojuje se i v dalších městech

Britská BBC uvedla, že počet obětí bojů stoupá, zemřelo nejméně 30 lidí. Další desítky jsou údajně zraněny.

Málikí jedná v Basře s armádními veliteli
Málikí jedná v Basře s armádními veliteli | Foto: Reuters

Boje začaly i v Bagdádu. Ve dvoumilionové čtvrti Sadr City sadristé nařídili policistům a vojákům, aby se z ulic stáhli, zatímco se postavili ozbrojencům konkurenční šíitské strany Islámský národní koncil. Minometné granáty prý dopadly i na zelenou zónu.

Sadristé mezitím ovládli části jihoiráckého města Kút. Nepokoje jsou také ve městech Hilla, Samava, Nasiriyah a Diwaniyah.

Irácká vláda požádala jednotky USA, aby jí při bojích s nimi pomohli.

Zlomit Sadra

Do Basry byly podle Reuters poslány jednotky z různých částí Iráku. Cílem operace je obnovit moc centrální vlády ve městě, ve kterém v poslední době svůj vliv zvýšily lokální milice a kriminální gangy. Oblast je jedním z nejdůležitějších center ropného průmyslu a je klíčová pro přístup do Perského zálivu.

"Cílem operace je vymazat všechny zločince. V bojích bylo mnoho z nich zabito," řekl Reuters generálmajor Alí Zajdán.

Naopak podle zdrojů z Mahdího armády je snahou irácké vlády zničit moc Muktady Sadra ve městě. Sadrův blok minulý rok opustil vládní koalici, před měsícem pak s vládou obnovil příměří, které dodržuje již od srpna minulého roku.

Stranická agenda?

Nyní však Sadr pohrozil, že se bude mstít, pokud budou vládní jednotky na Mahdího armádu útočit. Sadrovy milice ve městě soupeří o moc především s dalšími dvěmi šíitskými organizacemi - Nejvyšším iráckým islámským koncilem a menší stranou Fadíla.

Právě ve službách Iráckého islámského koncilu a další vládní strany Dawa podle sadristického člena parlamentu bezpečnostní síly nyní v Basře útočí.

"Oblékají armádní a policejní uniformy, ale konají stranickou agendu," citoval Nasara Rubáje list Boston Globe. "My všichni víme, jak jsou tady sadristé populární. Tyto strany se jich s blížícími se volbami bojí." Sadristé vyzvali k celonárodní protestní stávce.

 

Právě se děje

Další zprávy