Ahmadínežád ovládl parlament, i tak ho čekají těžkosti

Redakce ZAH
16. 3. 2008 22:55
Kritiků tvrdohlavého prezidenta přibývá
Volební místnost ve město Qom. Muž si prohlíží kandidátní listiny k íránským parlamentním volbám.
Volební místnost ve město Qom. Muž si prohlíží kandidátní listiny k íránským parlamentním volbám. | Foto: Reuters

Teherán - Íránské parlamentní volby ovládli konzervativci prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Ahmadínežád okamžitě vystoupil s děkovnou řečí ve státní televizi a označil vítězství, díky kterému si strana udržela v parlamentu většinu, za jasné odmítnutí Západu.

I další oficiální místa v Íránu interpretovala výsledek jako výhru islámské republiky nad Spojenými státy. "Spojené státy jsou tím, kdo ztratil. A íránský lid je tím, kdo zvítězil," prohlásil mluvčí ministerstva zahraničí Muhammad Alí Hosseiní.

Úspěch? Možná falešný

Pozorovatelé však míní, že navzdory úspěchu čekají hlavu státu těžkosti.

Konzervativní strana sice získala 163 křesel v 290hlavém parlamentu, opozice, která odmítá prezidentovy konfrontační postoje, špatné ekonomické vize i vlastní vznětlivost, však vytvořila celistvý blok.

Zvolen poslancem byl například i Alí Larídžání, někdejší hlavní jaderný vyjednavač Teheránu. Ten před časem po tvrdých střetech s prezidentem rezignoval na svůj post. Nyní se o něm mluví jako o možném vyzyvateli Ahmadínežáda v prezidentských volbách v příštím roce.

Čtěte více: Jednal za Írán o jaderném programu. Teď rezignoval

Mezi konzervativci se nad to najdou lidé, kteří jsou ochotni spolupracovat s opozicí - zejména pokud jde o ekonomické změny a pojistky, které by mohly zbrzdit neúnosnou inflaci.

Ta se přiblížila k dvaceti procentům, nezaměstnanost neklesá pod deset procent, cena hovězího masa stoupla za poslední rok o šedesát procent, cena jehněčího za poslední měsíc o pětinu.

Přestože Íránu by jako ropné velmoci měly nahrávat současné vysoké ceny suroviny (už se přehouply přes hranici 110 dolarů za barel), nemálo Íránců tvrdí, že spíše chudnou než bohatnou.

EU neskrývá rozhořčení

Volby provázela apatie voličů. Evropská unie, která má stejně jako USA obavy z jaderného programu Teheránu, je v neděli označila za nespravedlivé a nesvobodné.

"Faktem je, že lid Íránu nemohl vybírat ze širokého spektra politických názorů kandidátů," citovala z komuniké Bruselu agentura Reuters.

Státní úřady totiž kandidátní listiny opozice tvrdě proškrtaly. Klerikální Rada dohlížitelů vyřadila ze souboje každého, kdo podle ní není dostatečně loajální vůči islámu a revoluci z roku 1979.

"Z kandidátek byla vyškrtnuta až třetina perspektivních politiků. Evropská sedmadvacítka tuto praxi důrazně odmítá," stojí v prohlášení EU.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy