Syřané jsou z Paroubka nadšeni. Hrál jim totiž do noty

Blahoslav Hruška
29. 2. 2008 15:35
Šéf ČSSD režim dokonce podpořil v otázce Golan
Jiří Paroubek, poslanec za Ústecký kraj
Jiří Paroubek, poslanec za Ústecký kraj | Foto: Ondřej Besperát

Damašek - Prezident Sýrie, předseda parlamentu, náměstek ministra zahraničí a nejvyšší představitelé vládní strany. A to vše kvůli politikovi z Česka, který ani není u moci.

Proč vlastně přichystali syrští politici předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi takové nadstandardní přijetí, které jde nad rámec diplomatického protokolu?

Podle expertů se totiž potřebují zviditelnit, a tak je jim dobrý každý evropský politik, který jim trpělivě naslouchá, veřejně nekritizuje a tu a tam je i  výslovně podpoří.

Přesně tuto hru Paroubek, který se dnes večer vrací ze své několikadenní návštěvy Sýrie, s představiteli autoritativního režimu do puntíku sehrál.

"Paroubek řekl, že Sýrie by měla být součástí jakéhokoliv mírového procesu a žádný Arab by neměl být smířen s tím, když je jim (Arabům - pozn.red.) odejímána země," napsaly o návštěvě šéfa ČSSD Syria Times, oficiální anglicky psaný list vládní strany Baas.

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Paroubek:
Vyjádření k některým komentářům tisku
Foto: Aktuálně.cz
Jana Hybášková:
O čem Jiří Paroubek nemá ani tušení

"Vyjádřil podporu syrskému právu na znovuzískání okupovaných Golan," pokračuje deník v hodnocení Paroubkova rozhovoru se zástupcem generálního tajemníka Strany arabské socialistické obrody Abdulláhem Ahmarem.

Sporné území Golan, které od roku 1967 Izrael okupuje a nad nímž bdí také jednotky OSN, je přitom předmětem vleklých diplomatických sporů. Poslední jednání mezi Izraelem a Sýrií, s níž je židovský stát de facto stále ve válečném stavu, ztroskotala v roce 2000.

Politici EU o ožehavém tématu Golan přitom mluví velmi opatrně. Když nedávno Sýrii navštívila rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková, přímé odpovědi na budoucnost Golan se vyhnula.

Prezident Bašár Asad pokračuje v represivní politice svého otce Háfize.
Prezident Bašár Asad pokračuje v represivní politice svého otce Háfize. | Foto: Reuters

Režim z okupace Golan těží

Mimo jiné i proto, že syrskému vojenskému režimu okupace Golan svým způsobem vyhovuje.

"Jednak je izraelský zábor Golan oficiálním důvodem pro udržování výjimečného stavu, který slouží jako tvrdý nástroj k pronásledování politických protivníků a kritiků autoritativního režimu. A v neposlední řadě je také důvodem pro značné a státní pokladnu vysilující výdaje na vydržování početných ozbrojených sil," citoval server eretz.cz z neoficiálního dokumentu českého ministerstva zahraničí.

MZV: Nic jsme neorganizovali

Mluvčí ČSSD Květa Kočová odkázala Aktuálně.cz na páteční večerní tiskovou konferenci, na níž Paroubek své syrské angažmá objasní. "U jednání jsem nebyla, takže nechci nic komentovat," řekla.

Černínský palác celou návštěvu považuje za stranickou agendu, a proto se k ní nechce vyjadřovat. Na její přípravě se podle své mluvčí Zuzany Opletalové ani nepodílel.

 

Právě se děje

Další zprávy