Chemický Alí bude popraven. Iráčané se dohodli

gaz, Reuters
29. 2. 2008 8:39
Je zodpovědný za masakry Kurdů v 80. letech

Bagdád - Irák schválil popravu bratrance Saddáma Husajna Alího Hasana Madžída, známého jako "Chemický Alí".

S odvoláním na iráckou státní televizi o tom informovala agentura Reuters.

Madžíd si svou přezdívku vysloužil řízením operací proti iráckým Kurdům v osmdesátých letech. Kampaň s názvem Anfál si vyžádala 100 až 200 tisíc obětí. Saddámův režim proti Kurdům nasadil i chemické zbraně.

Rozsudek nad Madžídem byl vynesen již v červnu minulého roku a potvrzen o tři měsíce později. Podle iráckého práva měl být popraven během následujících třiceti dnů.

Poprava však byla odložena - nejdříve kvůli Ramadánu, pak ji odmítla povolit prezidentská rada složená z prezidenta a dvou viceprezidentů.

Takhle iráčtí šíité oslavili popravu Saddáma Husajna
Takhle iráčtí šíité oslavili popravu Saddáma Husajna | Foto: reuters

Prezidentská rada rozsudek potvrdila údajně před dvěma dny. Podle jednoho z poradců premiéra Núrí Malíkího, který si nepřál být jmenován, je poprava otázkou "několika dnů".

Druzí dva čekají

Společně s ním byli za svou roli při masakrování kurdské populace odsouzeni také další dva přední činitelé Saddámova režimu: bývalý šéf armády Husajn Rašíd Mohamed a někdejší ministr obrany Sultan Hašem. O těch zatím rozhodnuto nebylo.

"Jsou zde různé pohledy ohledně těch druhých, které musejí být sladěny," řekl agentuře Reuters poradce Malíkího.

Irácký prezident Džalál Talabání a jeden z jeho viceprezidentů mají podle Reuters námitky zejména proti popravě Hašema, který údajně pouze poslouchal rozkazy.

Připoměňte si:
Chemický Alí bude popraven do 30 dnů
Zabíjel civilisty yperitem, teď je souzen. Chemik Alí

 

Právě se děje

Další zprávy