Irák se vrací k normálu. Letadla létají, vlaky jezdí

Martin Novák Martin Novák
21. 2. 2008 13:40
Lepší bezpečnostní situace umožnila obnovit dopravu
Na bagdádském nástupišti.
Na bagdádském nástupišti. | Foto: Reuters

Bagdád - Irácká letecká společnost Iraqi Airways nakupuje Boeingy za šest miliard dolarů a na hlavní železniční trať z Bagdádu do Basry znovu vyjely vlaky.

Lepší bezpečnostní situace v některých částech Iráku už dovoluje cestovat, přestože atentáty, výbuchy a přestřelky stále nejsou minulostí.

Na bagdádském letišti bylo přistání několik let hazardem, protože povstalci ho ostřelovali raketami. Nyní jsou vytlačeni do větší vzdálenosti, takže společnost Iraqi Airways může rozšířit svou nabídku.

Z Bagdádu do Londýna a Frankfurtu

Dosud používá jen dva letouny, ale velkým nákupem signalizuje, že lepší letecké spojení Iráku se světem by nemělo být až tak vzdálenou budoucností.

Společnost už provozuje z Bagdádu linky do Ammánu, Bejrútu, Káhiry a Dubaje, brzy chce začít létat i do Frankfurtu a do Londýna.

Hlavní nádraží v Bagdádu.
Hlavní nádraží v Bagdádu. | Foto: Reuters

Kvůli sankcím OSN existovala v Iráku od roku 1990 pouze vnitrostátní letecká doprava. O většinu strojů národní letecký přepravce přišel během války v následujícím roce, kdy mezinárodní koalice vytlačila Saddámovu armádu z Kuvajtu a masivně bombardovala Irák.

Vlakem bez zdlouhavých kontrol

Po přerušení z bezpečnostních důvodů se vrátil na koleje také rychlík spojující Bagdád s druhým největším městem Basrou na jihu země.

Trať vede takzvaným trojúhelníkem smrti jižně od Bagdádu, tedy územím, které dlouho z větší části ovládali povstalci, teroristé z Al-Káidy a zločinecké bandy.

Nyní je oblast natolik bezpečná, že vlak projede. 550 kilometrů z Bagdádu do Basry urazí za jedenáct hodin a zastavuje ve čtyřiceti stanicích. K dispozici jsou i lůžkové vozy.

Cestující se sice musí při nástupu podrobit přísné osobní prohlídce, pak už má ale vystaráno. Ve všech vagónech jsou přítomni ozbrojení příslušníci železniční ostrahy.

"Cesta vlakem je pohodlnější. Lidé se vyhnou mnoha prohlídkám a zastávkám na kontrolních stanovištích, které je čekají při jízdě automobilem" řekl agentuře Reuters šéf Iráckých drah Muhammad Hášim.

 

 

Právě se děje

Další zprávy