Strážci morálky v Asii mají o Valentýnu napilno

man
14. 2. 2008 14:10
Svátek zamilovaných podle nich může vybízet k hříchu
Indičtí odpůrci svátku zamilovných pálí pohlednice a přání.
Indičtí odpůrci svátku zamilovných pálí pohlednice a přání. | Foto: Reuters

Rijád/Bangkok/Dillí - Valentýn je sice svátkem zamilovaných, ale v řadě orientálních zemí je spíše dnem problémů a mimořádných pohotovostí pro policii.

Svátek jak známo nemají příliš v lásce muslimští duchovní, protože jej považují za návod k islámem zakázaným milostným vztahům mimo rámec manželství.

Nejdále zacházejí v Saúdské Arábii, kde mravnostní policie - oficiálně nazývaná Výbor pro propagaci ctnosti a potírání hříchu - letos nařídila květinářům stáhnout z prodeje červené květiny.

Pryč se vším červeným

Stejně tak prodavači sladkostí či suvenýrů musejí odstranit vše, co je křiklavě červené.

Takovéhle valentýnské kolekce vykouzlil květinář v čínském Kchunmingu.
Takovéhle valentýnské kolekce vykouzlil květinář v čínském Kchunmingu. | Foto: Reuters

"Vtrhli k nám v noci a kontrolovali, co prodáváme a komu co posíláme," řekl listu Saudi Gazette jeden z majitelů obchodu s květinami v metropoli Rijádu.

Mravnostní policie také zakázala jakékoliv zmínky o svátku na veřejnosti a vystavování čehokoliv, co by Valentýna připomínalo.

Další květinář ale přiznal, že majitelé obchodů rudé květiny tajně dovážejí zákazníkům v noci, aby unikli pozornosti policie. Cena za rudou růži se v Saúdské Arábii v těchto dnech zvedla na tomto "černém trhu" v přepočtu ze dvou dolarů až na osm.

Thajsko: Jen žádný sex

Thajská vláda sice Valentýna nezakazuje, ale varovala mladé Thajce, že sex na veřejných místech - například v parcích nebo na plážích - nebude trpěn a aktéři budou okamžitě zatčeni.

Policisté budou také prohledávat hotely a pátrat, zda se tam nezdržují milenecké páry mladší osmnácti let.

"Posílíme hlídky v parcích, restauracích, obchodních domech i hotelech," sdělil mluvčí policie v Bangkoku Suporn Pansuea.

S razantním odmítnutím se letos setkal svátek zamilovaných mezi radikálními hinduisty v Indii. Na několika shromážděních pálili valentýnská psaníčka a přáníčka coby symbol nemorálnosti.

K zajímavému závěru ohledně svátku došla agentura Ipsos ve Spojených státech.  Zjistili, že téměř patnáct milionů Američanů či Američanek si posílá dárky v tento den samo, aby to nevypadalo před kolegy či známými, že jsou sami a nikdo je nemiluje.

 

Právě se děje

Další zprávy