Chomejního vnuk nesmí jít do voleb proti režimu

rst, Reuters
9. 2. 2008 15:00
Rodina vůdce islámské revoluce znovu terčem zákazů
Obrazy zakladatele Islámské republiky Ajatolláha Chomejního zdobí ulice Teheránu. Jeho vnuk však ozdobou parlamentu nebude
Obrazy zakladatele Islámské republiky Ajatolláha Chomejního zdobí ulice Teheránu. Jeho vnuk však ozdobou parlamentu nebude | Foto: Reuters

Teherán - Historie se opakuje. Íránská vláda rozhodla, že do březnových parlamentních voleb nepustí další z vnoučat revolučního vůdce a duchovního zakladatele Islámské republiky Ajatolláha Ruholláha Chomejního. Stejně tomu bylo i v roce 2004. 

Přesně 14.března budou Íránci volit parlament, ve kterém v současné době dominují stoupenci prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Volby mají být zkouškou popularity tohoto muže, který se dostal k moci sliby, že rozdělí zisky z ropného bohatství spravedlivěji, než tomu bylo doposud.

Budoucí kandidáty musí schválit vládní výbory a také konzervativní Dozorčí rada, která už do voleb v minulosti nevpustila stovky reformních kandidátů.

"Vyptávali se mých sousedů"

Ali Ešraghí, 39letý inženýr a vnuk vůdce islámské revoluce z roku 1979 je mezi nimi. Podle něj výbor nevysvětlil, proč mu neumožnil se voleb zúčastnit.

Popularita íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda klesá
Popularita íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda klesá | Foto: Reuters

"Sousedé mi řekli, že se jich někdo ptal na můj soukromý život. Včetně toho, zda se holím, modlím, držím půst či kouřím," uvedl pro deník Kargozaran.

Ali není prvním přímým potomkem Chomejního, který tvrdě vystupuje proti současnému íránskému režimu. V roce 2003 jeho vnuk Husajn dokonce podpořil invazi Spojených států.

"Všichni ti, kteří se dostali k moci po mém dědečkovi, zneužili jeho jméno a islám k tomu, aby se udrželi nespravedlivě u moci," uvedl před minulými volbami Husajn. 

K volbám nepustili ani vnučku

Reformisté ovšem byli v parlamentních volbách v roce 2004 poraženi. Tehdy výbor zakázal kandidovat dalšímu z potomků - Chomejního vnučce Zahře Ešraghíové.

Právě výsledek těchto voleb se stal pilířem úspěchu Ahmadínežáda v prezidentských volbách v roce 2005. Další prezidentské volby se v Íránu budou konat příští rok.

Podle reformistů nebylo k volbám připuštěno mnoho jejich členů, včetně třiceti právníků a tří exministrů. Konečné podoby kandidátních listin by měly být zveřejněny 5.března.

Umírnění Ahmadínežádovi odpůrci jsou si jisti, že nadcházející volby přinesou změnu. Své tvrzení odvozují hlavně ze stále klesající popularity prezidenta Ahmadínežáda.

Kritika i z řad duchovních

Jeden z vysoce postavených duchovních Ajatolláh Mohsen Musáví-Tabrízí oznámil, že byl sice odmítnut jako kandidát do parlamentu, ale bude mu umožněno kandidovat do tzv. Rady expertů.

Rada expertů je vlivný 86členný orgán, který má moc jmenovat, kontrolovat a dokonce odvolat nejvyšší autoritu Islámské republiky, nejvyššího vůdce Ajatolláha Alího Chameneího.

Podle Tabrízího masová diskvalifikace kandidátů může poškodit dobrý obraz země. Na jednání Dozorčí rady tak podal stížnost.

 

Právě se děje

Další zprávy