Dvě exploze zabily v Bagdádu nejméně 99 lidí

gaz
1. 2. 2008 17:36
Nálože vybuchly na rušných městských tržištích
Majitelé těchto bot jsou mrtví. Iráčan stojí na tržišti Ghazil po sebevražedném atentátu.
Majitelé těchto bot jsou mrtví. Iráčan stojí na tržišti Ghazil po sebevražedném atentátu. | Foto: Reuters

Bagdád- Dvě bomby na bagdádských tržištích za sebou nechaly nejméně 99 mrtvých. Dalších více než sto lidí bylo zraněno. Jde o nejničivější útok ve městě za posledních šest měsíců.

Informují o tom světové agentury.

První z bomb vybuchla v 10.20 místního času (8.20 SEČ) na oblíbeném bagdádském tržišti se zvířaty Ghazil, které se stalo terčem útoků již několikrát v minulosti. V listopadu tam bomba umístěná v kleci s ptáky zabila 15 lidí.

Čtěte také: Při explozi v Bagdádu zahynulo nejméně 13 lidí

Druhá bomba explodovala o dvacet minut později na jiném tržišti iráckého hlavního města. V obou případech se jednalo o sebevražedné atentátnice. Trhy byly v době výbuchů v plném provozu.

"Máme tu katastrofu. Je zde více těl, než vůbec dokážeme spočítat," řekl BBC úředník z nemocnice Kindi, kam byla těla mrtvých odvezena.

Podle úřadů byly obě ženy mentálně postižené a bomby na jejich tělech byly odpáleny dálkovým ovladačem.

Bezpečnější Irák?

Na trhu Ghazil se prodává vše od hlídacích psů a opic po tropické ptáky a ryby. Trh se otevírá pouze v pátek a zdejší hemžení je vděčným divadlem pro místní obyvatele, je sem totiž ilegálně pašováno mnoho exotických zvířat.

"Většina lidi, kteří navštěvují tento trh, jsou chudí a chtějí se jen trochu pobavit. Ale přijdou sem a někdo je zabije," stěžoval si Reuters Hassan Salman, který tu má stánek s ptáky.

Podle iráckých statistik počet teroristických útoků klesl od poloviny minulého roku o 60 procent. USA v té době do Iráku vyslaly dalších 30.000 vojáků. Páteční útok je však připomínkou, že irácké povstání nebylo zdaleka potlačeno. Většina povstalců se nyní údajně skrývá na severu země.

Čtěte také: Válce už padlo za oběť 151 tisíc Iráčanů

 

Právě se děje

Další zprávy