Počasí zešílelo: Izrael, Libanon a Řecko pod sněhem

man
31. 1. 2008 16:15
Nevídaná nadílka nadále paralyzuje i jižní Čínu
Jeruzalémské palmy pod sněhem.
Jeruzalémské palmy pod sněhem. | Foto: Reuters

Praha - Zima si letos neuvěřitelně zahrává i s lidmi, kteří na tuhé mrazy, sníh a led nejsou příliš zvyklí.

Poté, co poprvé za mnoho desetiletí sněžilo v Bagdádu, zažívají nevídaný nával sněhu v Izraeli, Libanonu, Řecku i v jižní Číně.

Nabízí se tak unikátní možnost vyfotografovat známé památky v netradičním "bílém provedení." Zasněžené jsou například Chrámová hora v Jeruzalémě nebo římské chrámy v libanonském Baalbeku. Vločky na několik hodin přikryly i aténskou Akropoli.

V New Yorku je vše naopak

Naopak New York hlásí, že se v lednu musel obejít bez sněhu, poprvé za posledních pětasedmdesát let. Nezvykle teplé počasí má trvat i v únoru, prvního - a posledního - většího sněhu se Newyorčané dočkají možná až těsně před příchodem jara.

Libanonský Baalbek.
Libanonský Baalbek. | Foto: Reuters

V Jeruzalémě sice sněží téměř každou zimu, ale málo a většinou sníh rychle roztaje. Tentokrát silné sněžení paralyzovalo život ve městě.

Školy zůstaly ve středu zavřeny, stejně tak jako některé úseky dálnice z Jeruzaléma do Tel Avivu. Kvůli ledovce byla nejfrekventovanější silnice celé země nesjízdná. Sníh zavalil také palestinská města a vesnice na západním břehu Jordánu a sousední Jordánsko.

V Řecku doprovázel husté sněžení silný vítr, takže byla narušena letecká i lodní doprava. Sníh omezil dopravu v severní části Atén.

Asi největší šok způsobený počasím ale zažili letos 11. ledna Iráčané, když v Bagdádu teplota výjimečně klesla pod nulu a začalo sněžit. Poprvé po mnoha desetiletích, ani ti nejstarší Bagdáďané sníh ve městě nikdy nezažili.

Je, či není sníh důkazem oteplování?

Experti tvrdí, že výkyvy v počasí - a to i směrem k chladnějším teplotám - jsou důsledkem klimatických změn.

Čínští vojáci odklízejí sníh.
Čínští vojáci odklízejí sníh. | Foto: Reuters

"Směřujeme nejen k teplejšímu, ale celkově k jinému světu, než jaký známe. Čeká nás více překvapení a více extrémů, protože počasí už nebude zkrátka takové, na jaké jsme byli zvyklí," řekl agentuře Reuters australský klimatolog David Jones.

Nejhůře je ale počasím v těchto dnech zkoušená jižní Čína. Sněžení a silný mráz - nejhorší za posledních padesát let - přerušily železniční dopravu, takže statisíce lidí zůstaly trčet na nádražích. Obzvláště kritická byla situace v Kantonu.

Zrovna je totiž období čínského nového roku, kdy Číňané hodně cestují za příbuznými nebo se nakrátko vracejí domů z místa, kde pracují.

Sněžná ofenzíva ještě neskončila

Počasí si vyžádalo stovky obětí, do některých oblastí musely úřady poslat naléhavě potraviny a palivo. Bariéry sněhu odstraňovali vojáci.

Dnes už vlaky začaly znovu jezdit normálně a situace se zlepšuje, ale následující dny podle meteorologů přinesou další sněžení.

Čínští i zahraniční vědci mráz a sněhový příděl v Číně s globálním oteplováním nespojují. Spíše se prý jedná o případ extrémně nízkých teplot a atmosférického jevu, známého jako La Niňa.

"La Niňa přivedla nad jižní Čínu vlhký vzduch, který v kombinaci s mimořádným mrazem vyvolal mimořádné sněžení," řekl čínským novinářům šéf Národního klimatického centra Tung Wen-ťie.

 

Právě se děje

Další zprávy