Bush prodá Saúdům zbraně za 123 milionů dolarů

man, gaz
15. 1. 2008 9:55
Prezident se sešel s důležitým spojencem
Americký prezident Bush je vítán saúdským králem Abdalláhem
Americký prezident Bush je vítán saúdským králem Abdalláhem | Foto: Reuters

Rijád - Desetidenní cesta amerického prezidenta George Bushe po Blízkém východě se blíží ke konci. V pondělí přiletěl do Saúdské Arábie, která je pro jeho administrativu jedním z klíčových spojenců. Ve středu své cestování zakončí v Egyptě.

Během svého pobytu v zemích na jižním pobřeží Perského zálivu se Bush snaží, seč může, získat podporu proti zemi, která leží na opačném, severním pobřeží. A která je pro USA pravým opakem spojence: zarytým nepřítelem.

Řeč je samozřejmě o Íránu.

Naváděcí technologie za 123 milionů

Bushova administrativa hodlá posílit své spojence v zálivu i vojensky. V pondělí prezident oznámil Kongresu, že budou Saúdské Arábii prodány laserové naváděcí technologie pro bomby v hodnotě 123 milionů dolarů.

Technologie jsou součástí dodávek zbraní, které by arabským spojencům v regionu měly přinést výzbroj v celkové hodnotě 20 miliard dolarů.   

Včera odpoledne přijal prezidenta USA ve svém rijádském paláci saúdský král Abdalláh. Člověk, kterého Bush před časem nazval "čestným mužem."

Korunní princ Spojených arabských emirátů pozval Bushe v poušti do repliky tradičního beduínského stanu.
Korunní princ Spojených arabských emirátů pozval Bushe v poušti do repliky tradičního beduínského stanu. | Foto: Reuters

Rijád je v mnoha směrech vůči Teheránu v opozici. Obává se rozšiřování jeho vlivu, hlavně prostřednictvím šíitských komunit v Iráku a Libanonu (Saúdská Arábie je naopak ve světě považována za hlavního "patrona" sunnitů).

Oba státy jsou mnohaletými rivaly v soutěži o postavení regionálního hegemona, jejich vztahy jsou někdy dokonce s nadsázkou označovány za studenou válku uvnitř islámu.

I když však Saúdská Arábie a další arabské státy z regionu Íránu příliš nedůvěřují, další válku - konkrétně další americký vojenský zásah - si nikdo nepřeje.

"Saúdská Arábie je sousedem Íránu v zálivu, který je de facto malým jezerem. Máme s Íránem vztahy, komunikujeme s ním. Pokud z jejich strany ucítíme nějakou hrozbu, budeme o tom s nimi mluvit," shrnul obezřetný postoj Rijádu ministr zahraničí Saúd Fajsal.

Bush tvrdě zaútočil na íránský režim v neděli ve své přednášce v metropoli Spojených arabských emirátů Abú Zabí. Označil islámskou republiku za největšího sponzora terorismu a za hrozbu pro celosvětový mír.

Během návštěvy Spojených arabských emirátů si Bush prohlédl i místní sokoly. Chování a cvičení dravých ptáků je v arabských zemích u Perského zálivu rozšířeným koníčkem.
Během návštěvy Spojených arabských emirátů si Bush prohlédl i místní sokoly. Chování a cvičení dravých ptáků je v arabských zemích u Perského zálivu rozšířeným koníčkem. | Foto: Reuters

Izrael zůstane nejsilnější

Doma v USA ale prezidentovu důvěru v Saúdskou Arábii všichni nesdílejí. Bushe za ni kritizují především neokonzervativní intelektuálové a také organizace podporující Izrael.

Podle nich saúdský režim nejenže nedostatečně bojuje s terorismem a Al-Káidou, ale je v této válce spíše nepřítelem USA.

Prodej zbraní v hodnotě dvaceti miliard napadly proizraelské skupiny a organizace, protože vyzbrojování Saúdské Arábie podle nich znamená nebezpečí pro židovský stát.

Administrativa však potvrdila, že prodej zbraní Saúdské Arábii byl konzultován i s izraelskou vládou. Izraelu mají být údajně prodány lepší technologie a židovský stát si má v oblasti udržet "kvalitativní vojenskou převahu".

Kromě zbraní a Íránu jednal Bush se saúdským králem i o rostoucích cenách ropy, které se dotýkají hranice sta dolarů za barel. Bush chce, aby OPEC přehodnotil své těžební kvóty, a pomohl tak ke snížení cen černého zlata.

Bush svoji cestu zakončí zítřejší návštěvou dalšího arabského spojence: Egypta. S jeho prezidentem Husním Mubarakem se sejde v letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově.

 

Právě se děje

Další zprávy