Volby libanonského prezidenta opět odsunuty

28. 12. 2007 20:54
Příští termín je stanoven na 12. ledna
Plakáty s generálem Sulejmánem na bejrútské ulici
Plakáty s generálem Sulejmánem na bejrútské ulici | Foto: Reuters

Bejrút - Volba libanonského prezidenta byla znovu odsunuta. Po deseti předcházejících odkladech se měla uskutečnit v sobotu, ale předseda libanonského parlamentu Nabí Barrí v pátek oznámil, že se bude konat až 12. ledna. Oznámil to server ceskenoviny.cz

Libanon tak vstoupí do nového roku bez hlavy státu, přestože nástupce bývalého prezidenta Emila Lahúda měl být zvolen už v září. Lahúdův mandát vypršel koncem listopadu a prezidentské pravomoci převzala prozatím vláda.

Rozhádaní libanonští političtí vůdcové se po dlouhých jednáních nakonec dokázali shodnout na vrchním veliteli armády Michelu Sulajmánovi jako kandidátovi na úřad prezidenta této blízkovýchodní země. Už se však nedokážou dohodnout na tom, jak si rozdělí moc, jakmile se nový prezident ujme funkce.

"Komplikace v regionálních a mezinárodních jednáních a přitvrzení domácích jednání přispěly k odkladu sobotního zasedání (parlamentu) až do konce příštího týdne," řekl nejmenovaný vysoký politický činitel.

Hlasování o prezidentském kandidátovi se nemůže uskutečnit bez dvoutřetinového kvora v parlamentu. To ale nelze zajistit, aniž by bylo předem dosaženo dohody mezi vládní koalicí a opozicí.

"Jak se může hlasovat (o prezidentském kandidátovi), když neexistuje dohoda o ničem," řekl agentuře AFP Ibráhím Kanaán, člen Svobodného vlasteneckého hnutí generála Michela Aúna, který je jedním z vůdců opozice podporované Sýrií a Íránem.

Řádná schůze libanonského parlamentu končí 31. prosince, další má začít v polovině března příštího roku. Řada poslanců podle zjištění agentury AFP pobývá v současné době v zahraničí a jejich návrat se neočekává v brzké době.

Šíitské hnutí Hizballáh, které stojí v čele prosyrské opozice, chce záruku toho, že bude mít v novém kabinetu právo veta. Protisyrská koaliční většina naproti tomu trvá na tom, že nejprve musí být zvolen prezident, do jehož pravomoci podle ní spadá sestavení nové vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy