Turecké pozemní jednotky překročily hranice do Iráku

Reuters, lem
18. 12. 2007 10:13
Ankara akci dosud oficiálně nekomentovala
Turecký voják na iráckých hranicích
Turecký voják na iráckých hranicích | Foto: Reuters

Irbíl - Tři stovky tureckých lehce vyzbrojených vojáků překročily během noci hranici do Iráku. Zatím nebyly nahlášeny žádné střety a Ankara vojenskou akci oficiálně nepotvrdila.

Podle místních obyvatel však vojáci pronikli až tři kilometry za turecko-iráckou hranici v hornaté oblasti na severu Iráku.

Turecko nadále trvá na tom, že má právo na kurdské separatisty, kteří tam mají základny, kdykoliv zaútočit. Naposledy tak učinilo o víkendu, když vojenské letouny bombardovaly tamní vesnice a zapříčinily smrt jedné ženy.

Terčem útoků separatisté

Z nedělního vyjádření generálního štábu turecké armády vyplynulo, že terčem útoku byly základny Kurdské strany pracujících /PKK/ u tureckých hranic, které kurdští separatisté používají k výpadům do Turecka.

Šéf turecké armády oznámil, že operace proběhla za podpory a pomoci Spojených států, což později potvrdila také americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

"Operace byla směřována pouze na teroristické cíle," stálo v prohlášení armádního štábu. "Nebyla vedena proti lidem žijícím v severním Iráku či proti lokálním skupinám, které se nepodílejí na nepřátelských výpadech."

K dnešní pozemní akci tří stovek tureckých vojáků se Ankara zatím nevyjádřila.

Za nezávislý Kurdistán

PKK válčí s tureckou vládou již od sedmdesátých let, jejím cílem je vytvořit nezávislý Kurdistán na částech území Turecka, Iráku, Íránu a Sýrie.

V posledních měsících Ankara vyhrožovala rozsáhlou invazí do severního Iráku. Turecko se dožaduje uzavření táborů PKK a zatčení jejich vůdců.

PKK je Evropskou unií i Spojenými státy považována za teroristickou organizaci. Turecko viní její členy ze smrti bezmála 40 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy