Britové předali Iráčanům kontrolu nad Basrou

elb
16. 12. 2007 23:30
Po čtyřech letech od invaze
Britští vojáci v irácké Basře naposledy spouští vlajku a chystají se na dlouhoočekávaný odchod. Po čtyřech letech předali moc do rukou místní irácké armády.
Britští vojáci v irácké Basře naposledy spouští vlajku a chystají se na dlouhoočekávaný odchod. Po čtyřech letech předali moc do rukou místní irácké armády. | Foto: Reuters

Basra - V iráckém hlavním městě právě probíhá ceremoniál k předání kontroly nad iráckým územím zpět do rukou Iráčanů.

Po čtyřech a půl letech dostávají Iráčané znovu zodpovědnost za zemi do vlastních rukou. Tři měsíce po stažení vojsk z města získávají moc nad celou provincií, posledním místem spravovaném Brity.

Poradce Irácké národní obrany Mowaffak al-Rubaie označil tento den za "historický." "Je to vítězství pro Irák," cituje Al-Rubaie BBC, "a prohra pro jeho nepřátele."

Al-Rubaie zároveň poděkoval britským jednotkám za jejich roli v ochraně města, za přeškolení irácké armády a znovuobnovení ekonomiky.

Irácké jednotky od dnešního dne budou zodpovědny za kontrolu bezpečnosti v této oblasti. Britské jednotky se zapojí do bojů pouze v případě, pokud budou sami napadeni, nebo je Iráčané požádají o pomoc.

Zhruba 4.500 britských vojáků zůstane v Iráku a bude trénovat irácké jednotky. Britské válečné stroje opustily Basru v září tohoto roku. Na jaře by pak mělo odejít zhruba polovina vojáků.

"Zbavili jsme sice Irák Sadáma, ale Iráčanům jsme dosud neumožnili kvalitní život," řekl BBC Bob Stewart, velitel bristkých jednotek. "

Negativní vliv

Basra je devátou z 18 provincií v Iráku, která převzala zodpovědnost za vlastní bezpečnost. V anketě BBC mezi tisíci obyvateli Basry si více než 85 % myslí, že britské jednotky měly negativní vliv na Iráckou provincii. Dvě třetiny se domnívají, že se situace po předání zlepší.

Britský premiér Gordon Brown navštívil své jednotky v Iráku minulý víkend. Uvedl, že Irák má demokratický parlament a násilí se během posledních měsíců snížilo o 90 %.

 

Právě se děje

Další zprávy