Turecká armáda zaútočila na kurdské základny v Iráku

elb, Reuters
16. 12. 2007 13:05
Letadla zasáhla 10 vesnic
Turečtí vojáci útočí na separatisty s PKK.
Turečtí vojáci útočí na separatisty s PKK. | Foto: Reuters

Sulejmánie - Dnes časně ráno zaútočily turecké bojové letouny na vesnice v severní Iráku. Informuje o tom agentura Reuters.

Při náletech byla zabita jedna žena, další dva lidé byli těžce zraněni. Šlo o nejtěžší útok za poslední měsíce.

Podle vyjádření starostů dvou napadených iráckých vesnic zaútočila armáda v sobotu ve 23 hodin, během několikahodinového útoku byla zničena škola a řada domů.

Bombami proti PKK

Z vyjádření generálního štábu turecké armády vyplývá, že terčem útoku byly základny Kurdské strany pracujících /PKK/ u tureckých hranic, které kurdští separatisté používají ke krvavým výpadům do Turecka. Šéf turecké armády oznámil, že operace proběhla za podpory a pomoci Spojených států.

"Operace byla směřována pouze na teroristické cíle," uvádí se v prohlášení armádního štábu. "Nebyla vedena proti lidem žijícím v severním Iráku či proti lokálním skupinám, které se nepodílejí na nepřátelských výpadech."

Turecké pozemní síly také ostřelovaly místo, kde se údajně separatisté ukrývají. K horám nedaleko hranic se severním Irákem vyslala armáda na 100 tisíc vojáků podporovaných tanky, dělostřelectvem a letectvem.

Za nezávislý Kurdistán

PKK válčí s tureckou vládou již od sedmdesátých let, jejím cílem je vytvořit nezávislý Kurdistán na částech území Turecka, Iráku, Íránu a Sýrie.

V posledních měsících Ankara vyhrožovala rozsáhlou invazí do severního Iráku. Turecko se dožaduje uzavření táborů PKK a zatčení jejich vůdců.

PKK je Evropskou unií i Spojenými státy považována za teroristickou organizaci. Turecko viní její členy ze smrti bezmála 40 tisíc lidí.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy