Ahmadínežád: Zpráva špionů USA je naším vítězstvím

gaz
5. 12. 2007 15:22
Na Bushe se v USA valí kritika
Foto: Reuters

Washington - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád oznámil, že odtajněná zpráva amerických tajných služeb o Íránu je pro jeho zemi "vítězstvím", protože dokazuje, že íránský jaderný program je mírumilovný.

"Tato zpráva oznamuje vítězství íránského národa v nukleární otázce nad všemi mezinárodními mocnostmi," prohlásil dle agentury Reuters Ahmadínežád ve svém televizním projevu. Podle něj ve svých nukleárních ambicích Írán neustoupí "ani o krok".   

Zpráva amerických tajných služeb (NIE) zřejmě rozdrobí už tak křehkou jednotu světových mocností v otázce íránského jaderného programu. Rusko a Čína v minulosti jen neochotně podpořily sankce Rady bezpečnosti OSN. 

Podle NIE Írán svůj nukleární zbrojní program zastavil roku 2003.

Čtěte také: Špioni: Írán na atomové bombě už 4 roky nedělá

Rozdělená Rada bezpečnosti

Čínský zástupce v Radě bezpečnosti OSN už podle BBC oznámil, že ve světle nových informací je nutné další postup přehodnotit.

"Myslím, že členové rady to budou muset vzít v potaz. Domnívám se, že musíme začít od předpokladu, že nyní se věci změnily," komentoval odtajnění zprávy Wang Kuang-ja.

Podobně se vyjádříil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj bude role NIE při jednáních o nových sankcích vůči Íránu klíčová.

Sankce se ale týkají výroby nukleární zbraně pouze nepřímo. Írán je trestán za to, že i proti vůli mezinárodního společenství nadále obohacuje uran, ten může být použit na mírové účely i pro jaderné zbrojení.

Proti zmírnění tlaku na Írán se však již vyjádřily Spojené státy, Británie a Francie.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se po zveřejnění NIE o dalším postupu telefonicky radila se svými protějšky z Británie, Číny, Francie i s nejvyšším představitelem EU pro zahraniční politiku Javierem Solanou.

Mezinárodní tlak byl úspěšný

I samotná zpráva píše, že je nutné na Írán apelovat i nadále. Právě kvůli tlaku mezinárodního společenství dle NIE Írán práci na výrobě atomové pumy zastavil.

Změní se postoj mezinárodního společenství k Íránu? Vrchní íránský vyjednavač Saíd Džalilí (vpravo) s Javierem Solanou.
Změní se postoj mezinárodního společenství k Íránu? Vrchní íránský vyjednavač Saíd Džalilí (vpravo) s Javierem Solanou. | Foto: Reuters

O tom, že by Írán vyráběl jadernou bombu, nemá žádné důkazy ani Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), jejíž zpráva o íránském nukleárním programu vyšla minulý měsíc.

Podle amerického prezidenta Bushe je však zpráva tajných služeb "varovným signálem" a na jeho názoru na Írán se "nic nezměnilo".

Americká média jsou však skeptická vůči tvrzení Bushe, že se s obsahem zprávy seznámil teprve minulý týden, tedy později, než začala prosakovat do médií.

Čtěte také: Bílý dům tlačí na CIA kvůli Íránu. Chce vhodné důkazy

Bush je doma kritizován

"Můžete být obviněn z toho, že jste íránskou hrozbu uměle zveličoval?" zeptal se dle Reuters jeden z novinářů Bushe na tiskové konferenci den po zveřejnění NIE.

Bush sice připustil, že mu šéf tajných služeb Mike McConnell v srpnu oznámil, že existují nové informace o Íránu, ale nevěděl prý jaké.

"Nedokážu si představit, že by McConnell...řekl prezidentovi tohle a nesdělil mu, o jakou informaci jde," řekl pro CNN Flynt Leverett, bývalý člen Bushovy Rady pro národní bezpečnost.

Mám novou informaci, neřeknou jakou.
Mám novou informaci, neřeknou jakou. | Foto: www.whitehouse.gov

Nad Bushovým prohlášením kroutí hlavou i  bývalí agenti tajných služeb. Podle nich dostává prezident pravidelné brífinky o nejnovějších tajných informacích. Rozhořčení jsou i demokraté.

"Šokující je, že pravděpodobně o této zprávě věděl již měsíc nebo déle, a přitom učinil tato prohlášení," komentoval demokratický senátor John Reid nedávné Bushovy poznámky o tom, že Írán může rozpoutat třetí světovou válku.

"Myslím, že to neukazuje zodpovědné zacházení s informacemi z tajných služeb," dodal Reid.

Čtěte také:
V USA zkoumají, jak lze nejlépe prodat válku s Íránem
USA tajně připravují letadla na bombardování Íránu
Bush varoval před 3. světovou válkou. Kvůli Íránu

 

Právě se děje

Další zprávy