Ahmadínežád chce dělat pozorovatele voleb v USA

gaz
28. 11. 2007 7:00
U vlastních voleb však žádný monitoring nechce

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se opět blýskl kontroverzním prohlášením. Chce se totiž stát pozorovatelem při amerických prezidentských volbách v listopadu 2008. Informoval o tom britský deník The Guardian.

"Pokud nám činitelé Bílého domu dovolí zúčastnit se v roli pozorovatele prezidentských voleb, uvidíme, zda je budou lidé jejich země volit znovu, nebo ne," prohlásil Ahmadínežád ve svém projevu před uchazeči o přijetí do státních milicí Basij. 

Není však zcela jasné, koho "kandidujícími činiteli" myslel, nikdo z Bushovy administrativy totiž o zvolení neusiluje. Ve stejném termínu - čtvrtého listopadu - budou Američané kromě obsazení prezidentské funkce rozhodovat také o složení Sněmovny reprezentantů a jedné třetiny Senátu.  

Pozorovatele při vlastních volbách nechceme

Někteří íránští Ahmadínežádovi kritici nad nabídkou vyjádřili překvapení, protože Írán při svých volbách nezávislé pozorovatele odmítá. Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizovaly například minulé prezidentské volby, při kterých vyhrál právě Ahmadínežád. Více než 1000 potenciálních kandidátů se jich totiž nemohlo zúčastnit.

V březnu se mají navíc v Íránu konat parlamentní volby, při kterých podle vyjádření íránského ministerstva vnitra také nebudou pozorovatelé dovoleni. Před zfalšováním voleb již varovali dva íránští exprezidenti a Ahmadínežádovi političtí odpůrci Mohammad Chátamí a Hášemí Rafsandžání.  

Prohlášení íránského prezidenta často vyvolávají pozdvižení. Ameriku například nazval "Velkým Satanem"a stát Izrael by měl být podle něj "vymazán z mapy". Ahmadínežád také volá po vědeckém přezkoumání holocaustu.

Čtěte také:
Ahmadínežád v OSN: Přestaňte naslouchat Satanovi
Íránský režim chce diskusi o holocaustu

 

Právě se děje

Další zprávy