Saúdové jsou neústupní: znásilněnou ženu čeká trest

pav
25. 11. 2007 15:31
Mezinárodní kritika saúdské justice se míjí účinkem
Zahalená muslimka
Zahalená muslimka | Foto: Reuters

Rijád - Saúdská Arábie dnes již poněkolikáté odmítla kritiku na adresu svého justičního systému, který nedávno odsoudil 19letou oběť skupinového znásilnění k půlročnímu vězení a dvěma stům ran bičem za porušení místních zvyklostí.

Případ vyvolal vlnu pobouření doma i v zahraničí včetně Spojených států, které jsou tradičním spojencem konzervativního pouštního království.

Saúdské úřady ale odmítají, že by jakkoli pochybily, když šíitskou dívku z města Katíf na pobřeží Perského zálivu potrestaly spolu se sedmi muži, kteří ji znásilnili.

ČTĚTE VÍCE: Saúdové obhajují přísný verdikt pro znásilněnou

Ministerstvo spravedlnosti: Porušila pravidla

Argumentují tím, že se nacházela venku po setmění ve společnosti muže, s nímž nebyla v manželském ani příbuzenském vztahu, čímž porušila islámské právo.

"Žena, které se případ týká, je vdaná a přiznala se k mimomanželskému vztahu, který je v rozporu s (islámským) právem šarí'a," píše se v dnešním prohlášení ministersva spravedlnosti.

Foto: Reuters

Dívka byla původně odsouzena k 90 ranám bičem, když se ale její právník proti verdiktu odvolal, trest jí byl ještě zpřísněn a advokát se sám dostal do potíží. Nyní mu hrozí ztráta licence.

"Znovu opakujeme, že soudní rozhodnutí v této ctnostné zemi vycházejí z Koránu a tradic Proroka (Mohameda) a vždy se opírají o důkazy,"  uvádí se v prohlášení, jež zveřejnila státní tisková agentura SPA.

Podle informací, které již dříve přinesl deník Arab News, soudci v kasačním řízení zpřísnili trest zřejmě i proto, že se jim hrubě nelíbila medializace případu, kterou kladli za vinu právě znásilněné dívce a jejímu advokátovi.

Manžel znásilněné: Je z ní zlomená bytost

Manžel poškozené tento týden poskytl rozhovor americké televizi CNN. Přál si stejně jako jeho manželka zůstat v anonymitě, otevřeně ale kritizoval rozhodnutí soudu a označil jej za osobní pomstu jednoho ze soudců, který byl prý od počátku zaujat jak vůči jeho ženě, tak vůči advokátovi, který je vyhledávaným obhájcem se zaměřením na lidská práva.

"Od samého začátku s mou ženou zacházeli jako s viníkem, který spáchal zločin," prohlásil 24letý manžel, jenž svou ženu označil za "tichou, prostou" bytost, která nikomu nikdy neuškodila. "Nedostala u soudu šanci prokázat svou nevinu ani popsat, k čemu přesně došlo."

Právník poškozené tvrdí, že jeho klientka se ve společnosti cizího muže ocitla proto, že od něj chtěla získat nazpět svou fotografii, kterou mu věnovala ještě za svobodna a bála se, že by z toho později mohla mít nepříjemnosti.

Dvojici ale napadla skupina sedmi mužů, kteří je odvezli na odlehlé místo za městem a oba znásilnili - ženu během tří hodin celkem 14krát. Podle jejího manžela dodnes trpí vážnými následky.

"Od chvíle, co se to stalo, trpí těžkými depresemi a její situace se stále zhoršuje. Dalo by se říct, že je to zlomená lidská bytost," řekl v rozhovoru pro CNN.

Udělí král dívce milost?

Poslední naději pro odsouzenou zřejmě představuje saúdský král Abdulláh. V New Yorku sídlící organizace Human Rights Watch jej vyzvala, aby postih znásilněné dívky zastavil, neboť vývoj kauzy odporuje duchu soudní reformy, kterou s velkou pompou nedávno oznámil.

Právní systém v Saúdské Arábii je silně ovlivněn přísným výkladem Koránu, jaký praktikují tamní duchovní.

Ženy v saúdské společnosti podléhají řadě omezení, jako je zákaz řídit motorová vozidla nebo kamkoli cestovat bez souhlasu muže. Pokud to jejich manžel, případně otec nedovolí, nesmějí ani podstoupit operaci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy