Jste vojákem USA? Skončíte jako bezdomovec

Roman Gazdík
21. 11. 2007 9:48
Čtvrtina bezdomovců jsou váleční veteráni
Divadlo Ježek a čížek pracuje s lidmi, kteří mají bezdomoveckou zkušenost, ať už právě právě prožívanou nebo již překonanou. Skrze divadlo a divadelní aktivity nabízí lidem bez domova možnost tvořivě se zapojit do kulturního dění.
Divadlo Ježek a čížek pracuje s lidmi, kteří mají bezdomoveckou zkušenost, ať už právě právě prožívanou nebo již překonanou. Skrze divadlo a divadelní aktivity nabízí lidem bez domova možnost tvořivě se zapojit do kulturního dění. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Washington - Čtvrtina amerických bezdomovců pochází z řad válečných veteránů. Ti přitom tvoří pouze jedenáct procent americké populace nad 18 let. Vyplývá to ze zprávy Národní aliance pro boj s bezdomovectvím.

Podle zprávy organizace žije dnes na ulici celkem 195,827 veteránů z válečných konfliktů a další stovky tisíc z nich mohou o střechu nad hlavou přijít.

"Odhadujeme, že téměř půl milionu (467 877) veteránů má s placením nájmů problémy a za nájemné odvádějí více než polovinu svého příjmu," píše se ve zprávě.

Zpřetrhání vazeb a chudá rodina

Proč se bezdomovci stávají snadno právě z veteránů? Dle výzkumu existuje příčin tohoto stavu řada.

Především za tím stojí zpřetrhání sociálních vazeb u vojáků, kteří se dostávají pryč od svých rodin, do stresujícího a nebezpečného prostředí. Po návratu domů vojáci trpí nejen postraumatickým stresem, ale často také nejsou o zážitcích z války schopni se svým okolím komunikovat. Psychickými problémy podle statistik trpí 45 procent veteránů.

Někteří veteráni jsou dle zprávy také fyzicky postižení, což jim znemožňuje nejen najít práci, ale jsou kvůli tomu diskriminováni i na trhu s nemovitostmi, protože invalidní důchod nestačí platbu nájmů pokrýt.

Místa, kde veteráni před svým odjezdem do války pracovali, již často neexistují a bývalí vojáci nejsou schopni dovednosti naučené ve válce uplatnit v civilu.

Skončí na ulici?
Skončí na ulici? | Foto: Reuters

Do armády se také dostávají zejména chudí lidé a jejich rodina je v případě finančních problémů není schopna podporovat.

Podle aliance je hanbou, že stát, který vydává miliardy na vedení války, se není schopen postarat o ty, kteří za něj bojují.

"Považujeme za svou povinnost, abychom jako národ podporovali ty, kteří sloužili naší zemi. Minimálně tím, že jim poskytneme stabilní bydlení a potřebnou podporu k tomu, aby se vyhnuli bezdomovectví," říká prezident aliance Nan Roman.

Méně mrtvých, více zraněných a bezdomovců

Podle nedávné zprávy Kongresu je mezi bezdomovci i 300 vojáků, kteří bojovali v Afghánistánu a Iráku. Dalších více než tisíc z nich může o střechu nad hlavou rychle přijít. Stejná zpráva uvádí, že veteráni z Vietnamu se stávali bezdomovci později, než je tomu u vojáků z Iráku a Afghánistánu.

Důvodem zvýšeného rizika bezdomovectví v současnosti může být překvapivě lepší kvalita výzbroje. Jiná ze studií totiž ukázala, že poměr mrtvých vůči zraněným, který byl ve druhé světové válce 1:2 a ve Vietnamu 1:3, dnes činí 1:8.

Podle serveru democracynow.org je dnes procento amerických veteránů, kterým je amputována některá z končetin, nejvyšší od americké občanské války v polovině 19. století.

Peníze na válku jsou, budou i na veterány?
Peníze na válku jsou, budou i na veterány? | Foto: Reuters

Pokrok v medicíně a vojenství, který může za to že existuje méně obětí na životech, tak paradoxně způsobuje také více zraněných, kteří mají problémy se integrovat do společnosti.

Aliance tak přišla s plánem, který by měl pomoci snížit počet veteránů bez domova o 45 000.
Navrhuje vytvořit program, který jednak pomůže čerstvě se navrátivším vojákům pokrýt první výdaje spojené s bydlením, jednak zajistí postavení 25 000 bytových jednotek pro veterány, kteří žijí na ulici dlouhodobě.

"Skoncovat s problémem veteránů bez domova je náročný, ale uskutečnitelný úkol," prohlásil Roman. Rozpočet plánu je 6,4 miliardy dolarů.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy