11.září jsme mohli zabránit, oznámili Saúdové

man
2. 11. 2007 11:45
Podle Rijádu USA nedbaly varování
Saúdský král Abdalláh
Saúdský král Abdalláh | Foto: Reuters

Rijád - Saudská Arábie oznámila, že k atentátům v New Yorku a Washingtonu 11.září 2001 nemuselo dojít, kdyby Spojené státy věnovaly větší pozornost jejím varováním a zpravodajským informacím.

Více než pět let po útocích to oznámil bývalý dlouholetý saúdskoarabský velvyslanec ve Washingtonu princ Bandar bin Sultán.

Učinil tak jen čtyři dny poté, co saúdský král Abdalláh obvinil Británii z ignorování saúdských informací týkajících se sebevražedných atentátů v Londýně v roce 2005.

"Poslali jsme do Británie informace, které mohly tragédii odvrátit. Bohužel se tak nestalo," uvedl Abdalláh.

Král za to ve Velké Británii sklidil kritiku, protože podle tamních zpravodajských služeb Londýn žádnou dostatečně konkrétní informaci, která by mohla výbuchům v metru a autobuse 7. července zabránit, nedostal.

Připomeňte si
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Princ Bandár, který byl v USA velvyslanec dvaadvacet let, je nyní bezpečnostním poradcem krále Abdalláha. Výrok o tom, že 11. září šlo zabránit, kdyby Američané brali saúdská varování vážněji, pronesl v televizi Al-Arabíja.

"Kdyby američtí bezpečnostní pracovníci lépe a důsledněji spolupracovali se svými saúdskými protějšky, podle mého názoru nemuselo dojít k tomu, co se stalo," prohlásil princ v televizi, která sídlí v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

Uvedl, že saúdská zpravodajská služba některé z atentátníků 11. září už dříve sledovala. Nesdělil ale nic bližšího.

Z devatenácti útočníků, kteří unesli 11. září 2001 čtyři letadla a způsobili smrt téměř tří tisíc lidí, bylo patnáct občany Saúdské Arábie. Dva pocházeli ze Spojených arabských emirátů, jeden z Egypta a jeden z Libanonu.

Po útocích byla z napomáhání terorismu obviněna manželka prince Bandára. Ze svého konta poslala peníze saúdským studentům, kteří se znali s atentátníky. Princezna ale uvedla, že o jejich spojení s teroristy nevěděla.

Sám princ Bandár bin Sultán čelí obviněním v Británii.

Za to, že od zbrojovky BAE Systems inkasoval přes miliardu liber, poněvadž jí pomohl sjednat kontrakt se saúdskoarabskou armádou v hodnotě 40 miliard. "Darem" údajně dostal také Airbus A340 za 75 milionů liber.

 

Právě se děje

Další zprávy