Nejnebezpečnější přehrada světa je v Iráku a praská

gaz
30. 10. 2007 16:38
Dvacetimetrová vlna by mohla ohrozit 1,7 milionu lidí
Mosulská přehrada
Mosulská přehrada | Foto: Wikipedia

Londýn/Bagdád - Největší irácká přehrada, která se nachází sedmdesát kilometrů od města Mosul na severu země, se může každým okamžikem protrhnout. Přívalová vlna by mohla dosáhnout dvaceti metrů a ohrozit životy lidí v téměř dvoumilionovém městě.

Informuje o tom britská BBC s odvoláním na kancelář amerického zvláštního inspektora pro rekonstrukci Iráku (SIGIR).

Nejnebezpečnější na světě

Podle SIGIR označila provoz přehrady na řece Tigris za velké riziko už zpráva inženýrů americké armády ze září 2006.

"Co se týče možné vnitřní eroze základů, je mosulská přehrada nejnebezpečnější na světě," cituje SIGIR ze zprávy. "Pokud se objeví malý problém, je kolaps pravděpodobný."

Letos na jaře pak nejvyšší vrchní americký velitel v Iráku David Petraeus a americký velvyslanec v Bagdádu Ryan Crocker označili v dopise iráckému premiérovi Núrímu Málikímu otázku přehrady za "národní prioritu".

Foto: Wikipedia

Podivná rekonstrukce a debata za zavřenými dveřmi

Přehrada nyní prochází rekonstrukcí, ale podle SIGIR je v kontraktech mnoho nedostatků, celý projekt je špatně koordinován a vzbuzuje podezření z korupce.

Některé objednané stavební díly jsou vadné a jiné dodané kusy vůbec objednány nebyly. Byly údajně také provedeny platby za jen zpola dokončené návrhy.

Zásadní problémy přehrady se prý vyřešit nepodařilo a projekt v hodnotě 27 milionů dolarů (505 milionů korun) vykazuje jen bídné výsledky.

S tímto hodnocením však nesouhlasí irácké úřady, které tvrdí, že neexistuje důvod se znepokojovat. Podle BBC však právě kvůli hrozbě paniky probíhá celá debata převážně za zavřenými dveřmi.

Problémová přehrada

Přehrada způsobuje problémy už od svého otevření roku 1984. Byla totiž postavena na sádrovci, který je schopen absorbovat vodu a už během prvních měsíců začalo docházet k průsakům.

Bývalý most přes řeku Tigris. Ilustrační foto
Bývalý most přes řeku Tigris. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Podle iráckého ministerstva pro vodní zdroje se nyní vláda snaží problém řešit snížením hladiny v rezervoáru a nepřetržitým pumpováním cementu do základů. Příští rok by měly být základy zasazeny do betonu.

To už by však mohlo být pozdě. Pokud se přehrada opravdu protrhne, počítají nejhorší scénáře s půl milionem mrtvých.

Čtěte také:

Záplavy testují největší přehradu světa - Tři soutěsky
Přehradu na Tigridu? Své město nedáme


 

Právě se děje

Další zprávy