Turečtí vojáci vstoupili do Iráku. Po útoku se stáhli

gaz, rak, Reuters
24. 10. 2007 21:30
Kurdy na iráckém území bombardovala i letadla
Foto: Reuters

Ankara - Turecké jednotky už vstoupily do severního Iráku. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje z turecké armády.

Turecká letadla i pozemní jednotky podle nich útočily na pozice kurdských povstalců v severním Iráku mezi nedělí a úterý večer. Nyní má být armáda už zase zpátky v Turecku.

Ve středu večer agentura Reuters přinesla informaci, že turecké letectvo během středy zaútočilo na vesnici v horské oblasti iráckého Kurdistánu. Útok způsobil materiální škody, nevyžádal si však žádné oběti.

Podle Reuters již dříve tři stovky vojáků pronikly přibližně deset kilometrů hluboko do iráckého území. Turecká letadla bombardovala stanoviště rebelů až dvacet kilometrů od státních hranic. Při akci mělo být zabito 34 bojovníků z povstalecké Kurdské strany pracujících (PKK).

Šlo však "jen" o výpad, nikoliv velkou ofenzívu, které se snaží zabránit například Spojené státy.

Čtěte také: USA chtějí zbrzdit Turecko v kurdském konfliktu

Podobné útoky už údajně turecká armáda provedla dříve a dají se očekávat i v budoucnosti.

Centrální vládá chce proti PKK zakročit, Kurdové ne

Z velké invaze má obavy i irácká vláda, která slíbila, že nechá kanceláře PKK na svém území zavřít a její členy z Iráku vykáže. Irácký prezident Džalál Talabání který je sám kurdského původu -  také poprvé připustil, že by Irák mohl Turecku kurdské rebely vydat. To dosud striktně odmítal.

Čtěte více: Irák slíbil, že vykáže bojovníky PKK z Kurdistánu

"PKK je teroristická organizace a my jsme se rozhodli, že jí neumožníme nadále působit na irácké půdě," píše se v prohlášení, které vydala kancelář iráckého premiéra Núrího Málikího.

Foto: Reuters

"Zároveň se pokusíme omezit její teroristické aktivity, které ohrožují Irák i Turecko," citovala z něj Reuters.

Naopak prezident autonomní kurdské samosprávy Masúd Barzání proti PKK otevřeně vystoupit odmítá. Pokud Ankara invazi podnikne, bojovníci samosprávy se prý turecké armádě postaví.

Na možnou invazi do relativně klidného iráckého Kurdistánu probíhají horečné přípravy. Na irácko-tureckých hranicích se v současné době podle dostupných zpráv nachází až 100 000 tureckých vojáků, kteří jsou vyzbrojeni stíhačkami F-16, bojovými vrtulníky a tanky.

Počet bojovníků kurdské guerilly se odhaduje na 3000.

Turecko hrozí sankcemi

Turecká rada pro národní bezpečnost se má dnes sejít, aby debatovala o možných ekonomických sankcích proti kurdské samosprávě v severním Iráku.

"Předseda vlády naznačil, že výsledkem tohoto setkání by mohly být ekonomické sankce, například přerušení dodávek elektřiny severnímu Iráku nebo omezení provozu hraničního přechodu v Haburu," prohlásil pro Reuters Suat Kiniklioglu, člen vládnoucí AK.

Severní Irák je přitom na turecké elektřině i dodávkách vody a potravin závislý.

Čtěte více: Kam máme před Turky utéct, ptají se Kurdové z Iráku

Vysoký úředník tureckého ministerstva zahraničí, který si nepřál být jmenován, pro agenturu Reuters uvedl, že "poslední možností" pro diplomatické řešení konfliktu je návštěva irácké vládní delegace v Ankaře tento čtvrtek. 

 

Právě se děje

Další zprávy