Ahmadínežád v OSN: Přestaňte naslouchat Satanovi

Reuters, pat
26. 9. 2007 6:52
Íránský jaderný program prohlásil za uzavřenou věc
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v OSN
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v OSN | Foto: Reuters

New York - Nejlepší obrana je útok. Podle tohoto pravidla sestavil svůj projev pro Valné shromáždění OSN íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Podle něj je otázka jaderného programu jeho země uzavřená a věcí se zabývá Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) jako naprosto běžnou záležitostí.

"Veškeré naše jaderné aktivity jsou naprosto mírové a průhledné," prohlásil v OSN Ahmadínežád a obvinil západní mocnosti, že Íránu odpírají jeho právo na jadernou energii.

OBRAZEM: Ahmadínežád v USA. New York se bouří

Írán se na konci srpna dohodl s MAAE, že jí podá vysvětlení týkající se jeho jaderného programu. Dostal na to čas do prosince, a to navzdory tomu, že uvádí do provozu další centrifugy, které mu v počtu tří tisíc umožní vyrábět použitelné jaderné palivo.

Šéf MAAE Muhammad Baradej prohlásil, že jeho agentura nebude schopna označit íránský program za zcela mírový, dokud Írán neumožní inspektorům důkladné inspekce.

Bude třetí rezoluce?

Západním mocnostem se dohoda nelíbí, neboť podle nich Teheránu umožní pokračovat v procesu obohacování uranu, který může výústit ve výrobu jaderné bomby.

Rada bezepčnosti už schválila dvě rezoluce, které po Íránu požadují, aby proces obohacování uranu zastavil, a uvalila na něj sankce. Spojené státy a Francie chtějí přijmout třetí rezoluci, která by sankce dál zpřísnila, Čína a Rusko se však zatím stavějí proti.

Ahamdínežád označil snahy Američanů za nepodstatné.

Otázky Izraelců? Neslyším

Íránský prezident ve svém projevu také ostře kritizoval "nelegální sionistický režim" a americkou okupaci Iráku. Ahmadínežád uvedl, že se těší na den, kdy budou Palestina a Irák osvobozeny a mocnosti sejdou z cesty arogance a naslouchání Satanovi.

Ahmadínežád na následné tiskové konferenci v OSN zcela ignoroval otázky položené Izraelci. Když mu dal otázku izraelský novinář, stroze odvětil: "Další dotaz." Stejně tak se  odmítl jakkoli vyjádřit k otázce, kterou mu položila žena, jíž proíránské hnutí Hizballáh loni uneslo manžela.

 

Právě se děje

Další zprávy