Američtí ostřelovači kladli na Iráčany návnady

rak
25. 9. 2007 22:40
Pohazovali zbraně a pak stříleli po tom, kdo je sebral
Americký voják na hlídce.
Americký voják na hlídce. | Foto: Reuters

Bagdád - Americká armáda nařizovala svým ostřelovačům v Iráku, aby lákali a následně zabíjeli předpokládané povstalce na pohozené zbraně, výbušniny a další vojenské vybavení. Vyplývá to z výpovědí trojice amerických vojáků, kteří v Bagdádu před vojenským soudem čelí obvinění z vraždy.

Kontroverzní taktika měla podle amerického listu Washington Post stát životy několika Iráčanů. V oficiálních zprávách pak byli mrtví zapsáni jako "nepřátelští ozbrojenci" a následně zaneseni do statistik.

"Umístili jsme tam předmět a hlídali ho. Když ho někdo našel, zvedl a chtěl s ním odjít, zasáhli jsme. Viděl jsem to jako důkaz toho, že chce předmět použít proti americkým jednotkám," řekl před tribunálem kapitán Matthew Didier, velitel čety ostřelovačů, jež armáda vyšetřuje.

Krabice plné munice

Didier slyšel podle svých slov o nové taktice poprvé letos v lednu, kdy jeho jednotku navštívili členové armádní skupiny pro asymetrické válčení. Dodat mu měli krabice plné munice a dalších předmětů, které vojáci později využívali.

Nástrahy v podobě zbraní? To můžou v Iráku chodit s terčem na zádech všichni, tvrdí kritici kontroverzní taktity.
Nástrahy v podobě zbraní? To můžou v Iráku chodit s terčem na zádech všichni, tvrdí kritici kontroverzní taktity. | Foto: Reuters

Cílem bylo "zabránit proti-iráckým silám v pokusech o útoky na koaliční jednotky".

Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman odmítl celou věc komentovat. Ujistil ale, že pravidla boje americké armády jsou v souladu "s hodnotami tohoto (amerického) národa".

Utajená taktika vyvolává u odborníků kritiku. Prezident amerického Národního institutu pro vojenské právo Eugene Fidell ji popsal jako absurdní, obzvláště v zemi zaplavené zbraněmi a municí. "To už můžete chtít, aby každý Iráčan chodil ven s terčem na zádech," řekl AFP.

Podezřelí vojáci odmítají, že by nástrahy používali k zakrytí nevyprovokované střelby a následného zabití civilisty. 27.dubna letošního roku měli zastřelit muže, který sekal trávu rezavým srpem. Do kapsy pak umístit dráty, používané při odpálení amatérských bomb.

 

Právě se děje

Další zprávy