Hizballáh zablokoval volbu libanonského prezidenta

rak
25. 9. 2007 12:30
Protisyrští zákonodárci mají strach z atentátů
Protisyrská koalice má ve 128členném libanonském parlamentu se svými 68 poslanci mírnou většinu. Na pět poslanců byly totiž spáchány atentáty.
Protisyrská koalice má ve 128členném libanonském parlamentu se svými 68 poslanci mírnou většinu. Na pět poslanců byly totiž spáchány atentáty. | Foto: Reuters

Berjút - Rozuzlení současné politické krize v Libanonu se opět odkládá. Znesváření vládní a opoziční poslanci se nedohodli na klíčové volbě budoucího prezidenta a odložili hlasování na jednu z příštích schůzí.

Prezidentský mandát současné hlavy státu Emila Lahúda, považovaného za spojence Sýrie, skončí do dvou měsíců. Také jeho nástupce musí vzejít z řad maronitských křesťanů.

Podle předsedy parlamentu Nabíha Berriho nepřišel k volbě dostatečný počet poslanců z protisyrského tábora, vedeného Hizballáhem.

"Bereme to jako možnost pro konzultace," řekl prozápadní poslanec Ghassan Tuení o prvním zasedání parlamentu po téměř deseti měsících, "dlouho jsme se neviděli".

Libanonský politický systém zůstal paralyzovaný poté, co před rokem ztroskotaly plány na vytvoření vlády národní jednoty. Hizballáh a dalších šest poslanců kabinet opustilo a přešlo do opozice.

Prozápadní premiér Fuáda Siniury je obviňuje ze spojenectví s Damaškem, který čelí kritice USA a Izraele kvůli podpoře terorismu a vměšování se do libanonské politiky.

Foto: Reuters

Pět mrtvých poslanců

Krize začala v Libanonu už dřív, v únoru 2005, kdy byl v Bejrútu zavražděn bývalý premiér Rafík Harírí. Následné statisícové protesty donutily Sýrii, aby stáhla ze země - poprvé od roku 1990 - své okupační jednotky.

Její aktivity v Libanonu podle kritiků neskončily. Protisyrské hnutí obviňuje Damašek z  atentátů proti pěti svým poslancům. Poslední z nich Antoine Ghaním zemřel minulý týden poté, co poblíž jeho auta vybuchlo vozidlo naplněné výbušninami.

Čtyřicítka vládních poslanců proto trávila posledních několik dnů v hotelu za přísného dohledu policie.

Na příštím libanonském prezidentovi se pokusí společně s opozicí domluvit pravděpodobně po konci svatého muslimského měsíce Ramadánu, který připadá na noc z 12. na 13. října.

 

Právě se děje

Další zprávy