Libanon truchlí nad smrtí zavražděného poslance

rak
21. 9. 2007 14:15
Při atentátech zemřelo šest protisyrských politiků
Pohřeb libanonského poslance Antoine Ghaníma
Pohřeb libanonského poslance Antoine Ghaníma | Foto: Reuters

Berjút - Tisíce lidí přišly na pohřeb poslance Antoine Ghaníma a dvojice jeho osobních strážců. Zemřeli ve středu poté, co u jejich auta explodovalo další vozidlo, naložené výbušninou.

Jejich vražda dál prohloubila vnitropolitickou krizi, vzniklou před deseti měsíci odchodem opozičních poslanců z vlády. 

Východní Bejrút zaplnily bílé a zelené vlajky Libanonská falangy, strany, kterou 64letý Ghaním v parlamentu zastupoval. Z ampliónů zněly hymny tohoto pravicového uskupení maronitských křesťanů.

"Je to zločin, chceme Libanon nezávislý, oproštěný od cizích jednotek. Chceme, aby Libanonci ze všech sekt žili společně jako bratři," řekl agentuře Reuters Ghalíb Šajja.

Damašek: My za to nemůžeme

Atentát přišel jen necelý týden předtím, než budou libanonští poslanci volit nástupce současného prezidenta Emila Lahúda. Ghanímova smrt znamená, že koalice sunnitů, křesťanů a drúzů má s 68 křesly ve 128členném parlamentu už jen mírnou většinu.

Opozici tvoří spojenci šíítského Hizballáhu, za kterým stojí Írán a Sýrie.

Od února 2005, kdy zemřel při explozi nastražené bomby bývalý libanonský premiér Rafík Haríri, připravily atentáty o život už šest poslanců.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun Libanonce varoval před případným neúspěchem nadcházející prezidentské volby. Podle něj hrozí, že funkci určenou pro křesťany můžou požadovat hned dva politici najednou.

To samé údajně platí i o vládě.  "Jde o znepokojující situaci nejen pro mír a bezpečnost Libanonu, ale celého regionu," řekl o nejhorší libanonské krizi od občanské války z let 1975 až 1990.

"Syrský režim se rozhodl zničit Libanonskou republiku," stálo v prohlášení protisyrské koalice. "Přikázali tajným službám, aby likvidovali naše poslance."

Sýrie jakýkoliv podíl na antentátu odmítla. "Byl to zločin," vzkázal Damašek.

 

Právě se děje

Další zprávy