Projekt Salám: Britové vyzbrojí Saúdy. Ve velkém

rst, Reuters
20. 9. 2007 17:30
72 letadel Eurofighter přijde Rijád na 9 miliard dolarů
Na výrobě letadel typu Eurofighter Typhoon se podílely čtyři evropské země
Na výrobě letadel typu Eurofighter Typhoon se podílely čtyři evropské země | Foto: Reuters

Rijád - Saúdská Arábie a Velká Británie tento týden podepsaly obří, multimiliardový kontrakt. Saúdové koupí 72 kusů bojových letounů Eurofighter Typhoon za cenu dosahující téměř 9 miliard amerických dolarů.

Británie kromě letadel poskytne Saúdské Arábii také zbraně a různé servisní služby za další peníze. Právě cena zbrojní techniky by se mohla vyšplhat až ke 40 miliardám amerických dolarů, informuje agentura Reuters.

"Projekt Salám"

Mezi oběma stranami je dohoda známa pod názvem "Projekt Salám" a umožňuje také bližší spolupráci mezi saúdskými piloty a britskými RAF. Britové budou poskytovat také technické zázemí a servis strojů.

Detaily o smlouvě ještě nejsou známy. Měl by je zveřejnit až saúdský král Abdulláh při své návštěvě Velké Británie v říjnu. Je však jasné, že Britové Saúdům dodají některá letadla, která měli objednána původně pro sebe. Tím se proces dodání urychlí.

Obě země spolu obchodují už od 60. let, kdy byla podepsána první smlouva o dodávce zbraní do pouštního království. Známa je například dohoda "zbraně za ropu" Al-Jamama z 80. let, kdy Saúdská Arábie dostala zbraně přesahující hodnotu 50 miliard dolarů.

Konec obchodu "zbraně za ropu"

Nejmenovaný zdroj, který byl přítomný jednání, oznámil agentuře Reuters, že tentokrát bude země za dodávku letadel platit hotově, nikoliv ropou, jako tomu bylo doposud.

V minulosti totiž byl tento způsob obchodu kritizován protikorupčními orgány za to, že ropou lze snadněji zamaskovat skryté platby.

Britská média například informovala o tom, že výrobce letounů, firma BAE, během minulé dodávky svých strojů zaplatila saúdskému princi Bandarovi bin Sultánovi, který je synem ministra obrany a korunního prince Sultána, až jednu miliardu dolarů.

Toto nařčení však odmítl jak Bandar, tak firma BAE. Více o případu se dočtete ZDE

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy