Ahmadínežád nabídl smír USA a Britům. Izraeli ne

man
13. 9. 2007 16:50
Izrael by měl zaniknout jako SSSR, míní prezident
Mahmúd Ahmadínežád.
Mahmúd Ahmadínežád. | Foto: Reuters

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dává západním novinářům rozhovory jen zřídka.

Jednu z výjimek udělal tento týden. Poskytl interview britské televizi ITV.

Zopakoval, že Írán nechce vyrábět jadernou bombu a hovořil smířlivým tónem o Velké Británii - a dokonce i o Spojených státech.

Stát, který "nemůže pokračovat"

Smířlivost jej ale opustila při otázkách na Izrael. Uvedl, že jde o "krutý" stát, který "nemůže pokračovat."

"Izrael neuznáváme a neuznáme. Je to nelegální agresor," řekl íránský prezident. Podle jeho názoru by měl židovský stát zaniknout bez násilí. Jako případ uvedl rozpad Sovětského svazu.

Znovu odmítl obviňování USA a Evropské unie, že íránský jaderný program má sloužit k výrobě bomby.

"Nepotřebujeme bombu. Jsme proti atomovým bombám. Z mnoha důvodů. A myslím, že z politického pohledu by nám puma stejně byla k ničemu," řekl Ahmadínežád.

Vyslovil lítost nad britskými vojáky zabitými v Iráku. V rozhovoru řekl, že Írán je přítel Iráku a nemá zájem tam podněcovat násilí.

"Můžeme výrazně přispět ke stabilizaci Iráku, ale nejprve musejí zahraniční vojska odejít," prohlásil íránský prezident. Dodal, že Írán usiluje o přátelské vztahy se všemi zeměmi, včetně Británie a USA (ale nikoliv s Izraelem).

Radar ohrožením Asie ?

Ahmadínežád byl zvolen prezidentem v roce 2005. Někteří jeho soupeři označili volby za zmanipulované v jeho prospěch.

Doma čelí sílící kritice, že v ekonomických otázkách rozhoduje nekompetentně a hospodářská situace Íránu se prudce zhoršuje.

Ke stavbě americké protiraketové základny v Polsku a radaru v České republice nedávno poznamenal, že tyto projekty ohrožují bezpečnost celé Asie.

Americký prezident George Bush odmítl vyloučit možnost, že USA ze vzduchu zaútočí na íránská jaderná zařízení ve snaze zastavit nebo zpomalit práce na atomové zbrani.

 

Právě se děje

Další zprávy